[阻你五分鐘] 各位英國巴絲,登記咗做選民未?

178 回覆
32 Like 2 Dislike
今年五月英國各地有大大細細嘅地方選舉。
選民登記會喺4月19號截止,你登記咗未?

英格蘭,唔只英國公民有權投票,連 BNO、英聯邦、歐盟各國公民,只要住喺英格蘭,夠18歲,都有權投票。

威爾斯蘇格蘭仲正,任何滿16歲居民,無論國籍,都有權投票添!

登記做選民唔只可以投票,仲會提高信用評分,同埋有資格做陪審員(相信大家經歷過去幾年,都明白有普選同有陪審制度對社會公義幾咁緊要)。

選民資格示意圖

要投票就記得登記做選民。登記程序好簡單,上 https://gov.uk/register-to-vote 填個表就得;搬咗屋更新選民登記都係用同一個表。
樓主實測,五分鐘唔使就搞掂。
今年選民登記4月19號就截止,大家記得快啲登記!

如果你啱啱到英國,或者讀緊書所以未有 National Insurance Number,程序可能會繁瑣少少,但唔使憂,有流程圖解釋:

選民登記流程圖

今年英國有咩選舉?
由於疫情關係,本來舊年換屆嘅議席逼埋今年一齊選,所以特別多票投!

英格蘭今年有得選:
各級郡、區、市議會 (local councils),類似香港啲區議會,負責處理地區基建、公共服務
郡長、市長 (mayors),主要負責帶領地方政府,制訂區內規劃、經濟政策
警政總長 (police and crime commissioners),係啊,唔滿意個警務處長可以投票換咗佢!

威爾斯今年有得選:
威爾斯議會 (Senedd - Welsh Parliament),好似立法會咁,負責製訂威爾斯境內法律
警政總長 (police and crime commissioners,上面解釋咗)

蘇格蘭今年有得選:
蘇格蘭議會 (Scottish Parliament),議會有立法功能;兩個蘇格蘭獨派政黨仲打算攞呢次選舉做變相公投,測試吓有幾多蘇格蘭人想獨立啊!

今年選舉簡介圖

有咩疑問,歡迎去 D4HK 選民行動公海一齊討論:
https://t.me/UKVoterAction4HK

英國港僑協會(HKB)今個禮拜亦會搞講座,用廣東話解釋今年英國各地有咩票投,詳情呢度:
https://www.hongkongers.org.uk/uk-local-election

請大家善用手上神聖一票,去到邊都要為香港人發聲!
自推
已登記
唔該晒絲打
已經收到poll card
自推2
Up
巴打收到 poll card 未?
上嚟 https://t.me/UKVoterAction4HK 一齊傾下英國選民可以有咩下一步行動

你登記咗未?
自推3
登記真係唔駛5 分鐘,英國呢方面好抵讚
隔離緊 未有NI Number
唔知申唔申得切
係,真係抵讚
巴打收到 poll card 未?
如果已經有住址嘅話,可以申請咗先,唔使等 NI number。你住嗰區嘅選舉事務處會寄信搵你確認地址同問你攞護照副本做國籍證明。

詳情睇呢幅圖:

有咩問題可以喺度問,或者上 TG 問:
t.me/UKVoterAction4HK
自推4
住緊酒店
得唔得架?
填到ni number個到揀無再解釋?
Thanks
想問下如果屋企人有本無效BNO 用特衰入境申唔申得?
唔該晒巴打
佢有bno原則上就可以,但可能會問多啲問題。您填咗先,等佢問返您。

但從來冇b7no護照,只有sar就要等6年後, 入藉至可以h
Ok thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞