我睇法係儘早打biontech

526 回覆
280 Like 888 Dislike
大家可能認為我係正苦/777打手
其實我之前都係睇定d派
但經過資料搜集,我變成儘早打biontech派

那麼先睇下我點解咁講
1. 你唔打,你有中武肺既風險
打左第一劑後的21日後,有介乎92-94%保護率。(以色列幾百萬人既數據)
呢個世界無100%既野
Biontech同moderna係武肺疫苗既少林同武當,二個差唔多地最好

2.大概副作用已知
Az都知有極小機會出現血栓
而biontech其實都打左接近半年
何況成個以色列既人已經做左白老鼠了

3.不要期望完美的疫苗
好多人想等下年新版疫苗
但事實係下年又有新變種
因為全球太多人和動物中左,出現變種幾乎必然的事
好似防毒軟軟同病毒關係咁
要不斷更新,因為病毒不斷變

4.777不耐煩,隨時變強制打疫苗
777的語氣明顯不耐煩
當日全民檢測變成強制檢測
結果咪個個就範

如果唔打疫苗:
唔比番工,唔比番學,唔比搭黨鐵/巴士,唔比入商場,唔比去超市,唔比入商店
邊個可以堅持唔打?

5.正苦話買750萬劑科興和750萬劑biontech
即係有一半人要打科興
打完biontech,無貨,d人就被迫打科興
唔好唔記得,az而家出事,比人禁左
即係更加多國家去搶biontech,你弟時想打未必有得打

6.堆專家都已經打左biontech
袁教授都身體最誠實
你仲擔心乜

7.唔好因為反777而唱反調
為啖氣無意思
唔打科興其實已經落777面啦

我的結論
有得打biontech就儘早打
弟時將來無人知會點
但你打左,贏唔到都唔會輸先

你係
而家係完全唔知幾耐
我覺得遲早強制打
777係做得出
要你打唔係為左比你班香港人去旅行
唔係為左要保護班廢老
係為左要通關比大陸人落黎香港同埋要邀功
呢一年佢不斷強調自己高高在上既地位
強調“管治”
為既就係想要佢講乜你班蟻民就要做乜
佢想保住自己可以連任,強制打針真係唔排除會係佢步署連任前既最大一步棋
樓主唔洗咁大愛連登仔 瘋狂開疫苗po
又話要出國 移民 又唔肯打針
遲啲被逼打科興就好笑
柒婆PR團隊正式啓動

咁你教吓大家,今次武肺疫苗係咪真係咁堅

我覺得淋病係連登仔心入面有好重份量
淋病一句要人打 成班就係叫人唔好去打先安樂
條友講野廢就緊架啦 但唔係佢叫你打你就唔去打先叫唔聽
係當佢講d野完全係垃圾 ignore佢先係
唔好因為條臭西影響到自己判斷
打閪咩打
個所謂廢炎已經過咗年幾
淨係死得一兩百人
歐洲已經想出疫苗護照
拜登就話唔會出 但聽日唔知佢仲記唔記得
到時人哋唔認科興 就唔好怪人歧視你
其實呢D urban myth 已經講咗好耐,不如睇下出面好多論文先再講?

https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30527-0/fulltext

In-hospital mortality was higher in patients with COVID-19 than in patients with influenza (15 104 [16·9%] of 89 530 vs 2640 [5·8%] of 45 819), with a relative risk of death of 2·9 (95% CI 2·8–3·0) and an age-standardised mortality ratio of 2·82. Of the patients hospitalised, the proportion of paediatric patients (<18 years) was smaller for COVID-19 than for influenza (1227 [1·4%] vs 8942 [19·5%]), but a larger proportion of patients younger than 5 years needed intensive care support for COVID-19 than for influenza (14 [2·3%] of 613 vs 65 [0·9%] of 6973). In adolescents (11–17 years), the in-hospital mortality was ten-times higher for COVID-19 than for influenza (five [1·1% of 458 vs one [0·1%] of 804), and patients with COVID-19 were more frequently obese or overweight.
我打biontech十年後生癌係咪你幫我比錢醫呀
其實遠離藍店中國人廢老
已經係最好既預防措施
因為係三十分鐘後先可以離開,呢個世界有好多戇鳩係連加三十分鐘即係幾多點都唔撚知,要你畫公仔畫出腸
大家有冇計劃打哂所有疫苗? 話哂世上有咁多病毒
唔好天真啦連登仔
之前連登仔夠話想睇下佢點強制檢測
而家睇到未?
真心慘 明明vaccine呢樣嘢用咗百鳩幾年
兒登仔一出世就「被逼」打咗咁多針
我同意香港情況未嚴重到需要打 但而家你哋肯成世困喺香港咩 咁即係啲人講移民都晒鳩氣

利申 唔喺香港 打咗pfizer BioNtech
呢邊不知幾多人恨打都未輪到
而事實上都證明prevent hospitalisation 係好有效
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞