我睇法係儘早打biontech

526 回覆
280 Like 888 Dislike
係咪支那製 ?
我估巴西總統應該係連登仔

https://www.bbc.com/news/world-latin-america-56663217

What has Bolsonaro said about Covid?
The president has been highly sceptical about the need to take decisive action to tackle the pandemic:

he has called Covid "just a little flu"
rejected a nationwide lockdown, saying such measures only made the poor poorer
called state governors and mayors who imposed lockdown "tyrants"
cast doubts on the efficacy and safety of jabs and said he wouldn't get vaccinated
joked the Pfizer jab may "turn people into crocodiles"
dismissed opportunities to purchase millions of vaccine doses
told people to "stop whining" about the situation
連登仔完全唔明武肺對歐美影響幾大
基本上未來你唔打針都唔使旨意入去,特別歐洲
不過同連登仔講根本多餘
打完2針
第二日出現有淋巴發炎嘅症狀
最低機率嘅輕微副作用都中
兩邊格甩底都痛
剛取消左
要打兩針既疫苗通常打完第二針既side effect會勁D

飲多D水早D休息啦ching

擔心既話可以聽日考慮去睇一睇GP
咁的確響香港打針既迫切性本身係冇咁高,因為香港人既個人衛生,防疫意識好過班鬼佬。

但係除非港共打算繼續封關唔俾外國人嚟,否則個 vaccination rate 咁低我覺得會影響第時既cross border travel

不過有班連登仔D 19 argument 同巴西總統一樣,所以我先話巴西總統可能都係果班連登仔之一
[員工證] 點解要爆買 AbouThai ?
https://lih.kg/2482089
啱呀,記得打科興呀,早兩日泰國宣佈打完科興可以去布吉旅行唔使隔離,1/7實施,名單中係冇biontech架
邊個叫人打針邊個就係鬼
你鐘意去布吉 定英美加
The choice is yours
首先人地英美加從來都冇講打完biontech一定開關比人唔使隔離去旅行你哋就assume一定有,到時個list都係冇biontech既話就.......
歐洲已經傾緊vaccine passport
美加未有計劃 但呢邊都主要打Pfizer-BioNtech 唔會咁倒自己米

雖然未有講跨國 但CDC guidelines: fully vaccinated people do not need to get tested before leave the United States or self-quarantine after arriving back

所以我都係做緊個educated guess
同埋我隔個太平洋嘅狀況
呢邊就係好多後生想打未有得打
我只係覺得無需要因為777叫人打
就覺得隻針完全唔掂(講緊biontech) 唔係話同佢唱反調就叻叻豬咁
但最後決定都係自己決定打唔打
想大家做個informed decision
而唔係盲反做咗個antivaxxer
勇者烈士
得手臀酸痛 一日咁多 無事啦啵
你要出國 工作需要 打就好合理
無端白事做乜要去打 咁低感染率
日日有戴口罩 接觸人又少
講會缺貨都係靠估姐
未來隻藥無效/病毒變種添 都係估
咁正常有邏輯應該唔係打手
估唔到連登慢慢地多返人支持林鄭
香港真係需要從新出發嘅,林鄭 I love u
依個post突然有班人走出來話連登仔反疫苗
講到唔打既人係異類咁

事實上到依一刻全香港90%以上既人都未打
支持educated嘅巴打
仲有我想問你個唔包BioNTech係邊度睇度?
https://www.lonelyplanet.com/articles/visit-phuket-thailand-vaccine
In addition to showing proof of a World Health Organization-approved vaccine, visitors will be expected to provide a medical certificate with a laboratory result indicating that COVID-19 is not detected,

WHO第一隻approve咪就係Pfizer-BioNtech囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞