[4月9地鳴] 進擊的巨人漫畫139話 - 等候區(9)食完特辣溫泉見

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
mikasa 係東洋貴族有咩意思?
睇完英肉,雖然觀感無睇韓肉咁差,但係我都係覺得呢個結局太爛,無法接受

尤其係艾撚人設嘅部分,估唔到鋪足138話嘅艾倫,到頭來都係一位發花痴嘅on 9仔佢本身就係被塑造成一位成長型主角,即係性格會隨住劇情不斷改變,變得更加成熟(只係追求自由嘅本心不變)。而家,「歸來仍是少年」嘅結局根本就唔適合艾倫呢種角色,強行變返年少嘅佢根本就係對佢智商嘅打擊

仲有,結局特登變做集體發情BBQ做乜9之前鋪開嘅主題,例如斬斷仇恨鏈,自由意志之類喺大結局根本就無討論過大佬呀我知道你唔係哲學家無辦法俾到好嚴謹嘅答覆,但起碼你都俾我哋一個完整嘅答覆啦,唔係喺度閒話家常然後幾個格仔帶過囉到頭來艾撚嘅80%滅世計劃根本就無斬斷到仇恨鏈,只係令佢推遲左幾代姐嘛

而家個結局根本無大結局嘅feel,預期中嘅長篇喺道路同Ymir一齊解畫佢哋背後嘅諗法或者針對仇恨鏈,自由意志呢啲終極議題嘅討論根本都無出現你想寫艾撚做魯魯修,然後加返阿明話「真正嘅和平無可能一時三刻就能夠達成,同志仍須努力」云云唔係唔得,但係好心你就唔好玩咁多花樣啦而家只係得返BBQ畫面,諗返起咁恢宏嘅OP ED同埋之前啲咁氣勢磅礡嘅畫面,覺得好肉酸同大結局根本唔match,我屌你呀

最後,創狗你知唔知呢套漫畫對我哋嘅意義有幾重大呀係呢套動畫嘅台詞同埋歌詞鼓勵我哋喺最黑暗嘅日子堅持追求自由公義民主嘅初心係呢套動畫嘅充滿人性同埋理想嘅角色做左我哋嘅榜樣去追求自由係呢套動畫嘅世界觀令我哋反思好多人生哲理同埋明白現實嘅殘酷你而家咁樣傷害讀者,唔單止係摧毀曬我哋一路以來追漫畫嘅初心,仲係幫自己嘅招牌倒米,我哋都唔知可以點樣攞呢套作品繼續鼓勵人堅持理想你咁搞法唔洗旨意有人再追你啲作品,也都唔會有人幫襯你間桑拿你睇住來啦
艾撚一早睇穿曬
得艾族人生存其實咪又係會打仗
而家只不過係邊個同邊個打既問題
有2成人未死,遲d打咪算
最緊要冇巨人先
我覺得係後者
https://www.juksy.com/archives/102325
要搞轟動大結局?諫山創暗示《進擊的巨人》走向:我是《權力遊戲》影集的大粉絲,所以⋯

所以要爛尾
只要有巨人
咁九大巨人就只有13年命掛
艾倫的期望

把巨人一隻不留的驅逐出去 (成功,地鳴發動同時也讓島內再無巨人
保護阿爾敏、米卡莎活下去 (成功,但心裡創傷?
保護重要的調查軍團夥伴活下去 (半成、韓吉莎夏陣亡、兵長殘廢
不讓希斯變成生產機器跟巨人吃人與被吃 (成功
把島外打殘無法威脅島內 (看起來成功了

艾倫知道法爾可的願望
保護賈碧不被變成巨人能長大成人 (成功
台灣不嬲係咁
乜都可以奶&兜
愛佢唔係一定要聽晒佢講。ymir用左2000年加80%人口先明
上面同意
巨人之力令艾人係本質同外國人有分別,根本上係計時炸彈,所以仲有巨人之力就等於有滅脅同racism
台仔:仔細咀嚼一下,我明白了
世界大戰要抹黑宇宙了
唔係話女王保光頭同John冚家平安咩
抱B嗰格冇咗?
同中東佬飲酒前個橋段
有隱約暗示過艾倫對mikasa 嘅情感
但足唔足夠表達就見仁見智
老實講我完全唔撚care依d所謂彩蛋
我對創哥既立場亦都無任何意見
因為我覺得結局啱唔啱心水同係咪神作係無衝突

但我寧願佢畫多幾話
中間人物過渡得自然d
再花多d篇幅描寫下唔同角色既生活
好過將所有野塞晒落幾頁
all唔出屎又關創狗事咩
到頭來 艾撚型左咁耐
以為有咩妙計
點知係個戇鳩仔 順其自然
岩啊 可以花少少時間睇一睇呢個分析
睇完我接受到

外面世界唔接受 島上係因為佢哋會變做惡魔
呢家都無左呢個力量
同埋用救世主身份 自立

根本同百幾年前戰錘巨人家族一樣
會得到世界認同
馬來篇有世界地圖 巴打返去睇睇
根本創狗就係最大藍屍
特登畫本漫畫同你講自由多鳩餘
你最尾個段做多左啦
有無人記得有個fans估嘅結局係 滅世成功但艾撚洗咗救世小隊腦 以為自己贏到 然後艾爾敏做咗歷史學家(類似)
搵唔返條link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞