[4月9地鳴] 進擊的巨人漫畫139話 - 等候區(9)食完特辣溫泉見

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
陰鳩公
但現實就係戰爭時代結束
有好既生活 唔會有人再講仇恨

佢依家重建文明都最少用一代人既時間
到時大家安居樂業 去日本玩啦
仲同你打仗咩

你話殺曬世界既人,但巨人依然係度
到時九大巨人又為左權力同力量
咪又會巨人大戰

殺曬所有人 同 巨人唔再存在 唔衝突
一樣可以殺曬所有人,亦同時令巨人之力消失

不過講緊帕島有共敵既情況之下一樣有內鬥
就知鬥爭唔會停
兵長都殺左好多人

打和啦 super
睇完真係覺得兜到wo
點樣睇到艾倫係為左米卡莎, 閱讀理解
仲理條傻閪
有冇人知點解最後係GABI同法爾可推住兵長
之前啱啱入馬萊艾撚咪有兜口兜面問米卡沙對佢有咩感覺
創狗同時迫害艾希黨艾米黨
想問當年鋼鍊結局一出係咪即刻公認神作?
做乜鳩? 咪你不停放大個格
佢並唔係完全唔care misaka
反而其實扮cool但好care
https://www.reddit.com/r/ShingekiNoKyojin/comments/mmg2sl/new_chapter_spoilers_chapter_139_release/gtr8bpk

講得以覺得結局係好既呢段寫得唔錯

艾只係一個自己內心矛盾到極點既人
由一開始要殺哂全部巨人到自己變巨人
覺得人自由最重要 預視到一定要開地鳴先有機會令巨人消失 得到自由
佢亦都冇選擇改變未來 因為佢清楚自己既價值觀都係會Lead到呢個結局
所以艾撚由頭到尾都只係 恐懼自己選擇滅世既路 內心矛盾 但隨著時間過去了解到自己一定會行呢條路既人

覺得咁睇艾撚既都係跟住人設既 唔係神作但都唔係爛到嗆種/Got咁
一直覺得用存在主義角度寫會比較有完滿

巨人一直講敵人唔係咁簡單, 由無腦巨到智慧巨, 到憲兵, 到馬萊,
到耶格派/盟軍, 到艾倫/阿明各自既內心,
到今集既島國民眾("敵人" as in 一個難關)

個故由肯尼把口帶出左,
問題唔一定唔係響個敵人到, conflicts永遠都會存在,
"同conflicts對抗"係每個人好似個奴隸咁, 避免唔到既野,
好似西西弗斯既故仔咁每日都要推石
人好似可以揀自己既道路
好似艾倫咁選擇向自己既本質"跪低", 但唔向敵人跪低
但有時連呢個"選擇"都唔似係自己既選擇, 而係情境同自己dna既產物
咁係咪代表人冇真正既自由,
定係好似某類人咁睇"面對呢個conflict而去行動"就係自由既體現

唔sure個結尾帶唔帶出到呢點
講存在主義嘅話炎拳屌打佢啦

炎拳屌打巨人in general 從來唔覺得巨人完美
而家帕島有咩能力同出面人打
應該一登島就炸撚咗成個碼頭
炎拳又爽又合理得黎估唔到又完得靚
如果死八成人都係BBQ
鋼練一定有約埋一齊打羽毛球+BBQ
萊納果陣撞爆牆 ,
再加迫住放D人送死減低資源壓力
成個島夠死左幾成人口
只係呢條數,萊納都要清算啦
而家變左無數
同創狗比較真係侮辱咗長山小春
好多人由艾主席開始追,以為艾倫就係好撚冷酷,但由頭到尾佢都好撚中二
有缺憾既主角先好睇
剩係想睇主角好型好cool料事如神情場浪子不如睇返後宮作品
瑪萊篇前後艾撚既成長大家有目共睹,依家用一話既時間同你講其實佢都好迷惘,淨係跟住個未來去做
同埋138之前艾撚對三笠真係似親情多過愛情,仲要冇乜刻畫

回返上個post
佢既成長係由非黑即白進化到明白要達到目的就要有犧牲,
佢話好迷惘似係講緊佢其實都睇唔晒成個未來所有detail位,
唔知最後係點樣達到目標,甚至唔知道係咪真係會成功,
但佢仍然願意博一博做出發動地鳴既決定去換來帕島既安危,
我唔明點解佢話唔肯定你地就覺得完全推翻左佢既角色成長,兩者冇衝突架喎
推佢落海啦 殘廢惡魔
你地未走出森林
其實每個人對神作嘅定義好唔同
可能大家真係接受到ending
但the way to end先係重點

神作黨:
- 你哋期望太高 你哋唔合乎預期先屌
- 巨人個世界咁大 結局收到已經好好
- 立場唔同 點解你哋一定要warriors死
- 艾倫只係普通人 故事係反映佢嘅掙扎
- 你哋冇理解創哥表達嘅主題
- 唔冇有代入感

爛尾黨
- 人物角色崩潰 艾倫角色被毀
- 艾倫個未來視角太多bug 改變過去係想點
- 最尾先交代人物動機 但20頁略顯不足
- 對話膠化 部分甚至可以略過(信紙香味etc.)
- warriors繼續生存 讀者情感難以接受
- 世界局勢描寫得太模糊 太兒戲
- 有好多重要內容冇講 好多時候要讀者鳩諗
- 近咦兩個chapter先話艾鐘意米 劇情太快
- 全世界淨係得米知道愛 可以滿足始祖點諗
- 調查兵團同耶派嘅死變得滑稽 淪為笑話
- 個雀仔想點 係咪感動位嚟
- 之前太多打戲 文戲不足 139對話係彌補唔到
- 歷代巨人其實可以ship 創哥想要場面但無謂
- 艾可以控制Dina唔食貝仔但唔食老母控制唔到
- 價值觀問題 班人罪有應得 但老豆冇事仲有仔溝
-ymir 果part 交代得唔清楚 蟲都係

Eren did absolutely nothing wrong
學神作撚邏輯講Tlou2

係讀者自以為是以為艾莉係殺人無數既復仇撚

其實事件發生之前佢只係一個軟弱同和平既少女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞