大家好,我是一名TVB無綫新聞部員工 希望咁多位連衞兵咪再搞我地前線記者

727 回覆
95 Like 3232 Dislike
大家好,我是一名無綫新聞部員工,對於近兩年tvb新聞報導手法爭議,引發熱烈討論如對付CCTVB,我有少少意見。

1. 首先利申,我唔認同報道手法。

2. 有人話,做TVB就係共犯,有良知應該辭職。首先我想講一句唔好聽嘅,我哋都要生活,係好卑微,但呢個係事實,我唔會否認,好多同事屋企一家大細,真係唔可以話走就走。同時我哋都會諗,我哋堅守工作崗位,盡力把事實全部記錄低,點解最尾我會被逼到生計無埋、飯都冇得食?點解唔係坐喺房入面嗰啲人去承受?

3. 有人建議搞主播、記者、攝影師、編輯、編導,我覺得大家要搞清楚敵人。敵人係新聞部高層黃淑明和袁志偉,主播、記者、攝影師、編導都沒有自主權,只是按指示辦事。至於編輯,83台編輯都無自主權,只有81台出名嘅最高層編輯先有較大自主權,但其實佢哋大多不敢逆高層意思。所以,最大黑手係黃淑明同袁志偉!尤其是黃淑明,更是直接參與。
我地前線記者都係打份工 係無辜架

4. 無可否認,TVB 既新聞係間唔中有少少偏頗,我唔贊成阻撓新聞採訪,我哋只負責跑新聞,上到公仔箱出d乜我地真係控制唔到,真正仆街嘅係坐喺冷氣房指指點點嘅人,希望大家可以諗深一層,無我地喺前線嘅堅持,tvb一早已經變左cctv,你地過去兩年抗爭嘅同時,我哋一樣內部抗爭緊,不篤灰不割蓆!

5. 真心希望,大家唔好搞出去採訪嘅同事。行出去,畀大家鬧,返到去,再對住呢班老細,我哋真係好辛苦好大壓力,希望大家體諒。同埋希望大家唔好起底,真的。如果喺現場,你覺得我哋(或任何記者)有違反新聞操守嘅行為,即管質疑,但希望大家真係唔好見到TVB就圍。

6. 最後, 唔係我地前線係內部抗爭既話 TVB 一早就染紅啦 希望大家唔好再屌我地 要屌就屌袁志偉 我地都係人 你有權唔鍾意、唔睇 但無權利去圍一個係工作崗位既人 又唔係古代 我一個打tvb既工 就要誅九族嗎?關屋企人咩事?公道d 好嗎

自推!
含撚啦屌你老母
返過工未呀
袁志偉迫我地 唔通我地唔做呀
你咁講前線狗都係無辜啦
受人便宜又賣乖
改少少野就可以出篇黑警既post
cctvb咁低人工基本上想養家既真係更加要即時辭職。
香港得一間公司請人?
納粹都係打份工 南京大屠殺 皇軍都係打份工
又回帶
警察都係打份工
林奠都係打份工
集中營軍官:返過工未呀 上頭迫我地 唔通我地唔做呀
廢人咪無能力選擇番咩工囉,垃圾
琴日先話完班走狗會扮暗黃,今日就跑出
行頭窄

幫手答埋
連衛兵
咁公務員夠係幫政府打工啦
要唔要幫公務員出埋
差佬都係打份工 收皮啦屌你老母
可唔可以講講
你把拍咗嘅片
唔計live
有幾多比你口中嘅人 包括高層抽起而令你覺得報道不公
幫埋林鄭出都得
起左樓主底
精神分裂
共產黨前線係黃
樓豬是咪出黎搞笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞