[有圖慎入]洛杉磯開咗間賣點心既酒樓

665 回覆
44 Like 464 Dislike
笑左
你想用依幅圖代表d咩? 代表識拉腸粉既都係支那呀嬸?
就係溝好多水,咪話左唔係做挺身,你硬係要用港式去reference返個做法做乜鳩。。。
咁即係廣州腸粉同潮汕腸粉差唔多?只不過潮汕腸粉個醬汁有打芡?
呢種腸粉先好食 成班on9仔唔撚識食
溝好多水你又話會爛溶溶,溝左水都會有弱粘性,唔會嫩同滑
你出街食乾炒牛河覺得河粉滑冇粘就係因為用油做個滑既效果,但同嫩仍然係冇關係
布拉腸粉夠油份一樣可以滑,仲有埋口感
https://youtu.be/rDCFiCuEr3w
仲有求撚其一間好唔好食係流唔流行,香港求其一間雲吞麵都還可以,去到外國十間九間垃圾,唔通又話雲吞麵係垃圾?
LM
屌,嫩呀
做乜撚,咪講左嫩同滑既分別,港式主打滑,廣式主打嫩

同埋你自己頭先講話唔會滑,做乜又反對自己
恥笑樓主
香港點會求其一間雲吞麵都還可以周街都伏
雲吞麵個制作過程既複製性同依類垃圾腸粉求撚其完全冇得比
雲吞麵好食既地方全部都合乎到邏輯
你連個米漿係粘既都唔知,仲好笑以為河粉唔粘
根本大陸果款 摺皮腸粉就係呢個賣相,同好食唔好食無關係。正如港式茶樓一樣有d正常樣既腸粉好難食
你點講得出邊度嫩
我夠知嫩同滑有分別,我話唔講滑因為滑用油就搞掂唔係大家決定性上既優劣點
用你河粉個例子,你會唔會覺得河粉嫩
我就好少見會用嫩黎形容澱粉質既野
同外國比真係求其一間都還可以,even同廣州比都係,記住係還可以唔係好食,平到權記以為14蚊碗都係可以

第二河粉係唔粘,粘係分唔開,你唔可以有少少痴埋就叫粘,如果係咁無嘢係唔粘,真空環境兩塊光滑既同樣金屬都可以合埋一齊,咁叫唔叫粘?

第三,廣式腸粉都係合邏輯,有formula就得,係香港唔流行所以好多鋪唔識整,支那流行是但一個呀叔整都唔差,就係咁
河粉唔係嫩,要食滑
同一道理
係香港食日本野/西餐
即使難食到仆街都覺得係美食
咪玩啦,香港果d好多地魚湯都冇只係普通骨湯+幾粒雲吞,再加個淋撚晒既生麵

弱撚智,一定要分唔開先叫粘柒左仲死雞撐飯蓋,合埋到一齊唔代表一定係粘,但河粉就係因為粘性先會痴埋

點合邏輯法呀,又唔嫩又冇口感同布拉比完全下位產品,唯一合邏輯性既地方就係夠方便
不如你舉例下有乜野澱粉質既野會用嫩黎形容?
銀記 好似係廣州上下九
樓豬不願面對大量負評
呢d 先正,沒話港式丶廣式好食,各有千秋,但有機會食下廣式,都唔錯。
咪講左廣式腸粉,傾左成個post你問返我
睇下廚房佬點講啦
https://youtu.be/qkCK9aiV3HI
6:30,河粉唔粘
agger 食落去應該冇咩問題
我咪就係同你講得唔覺得嫩囉,有水有油就叫嫩?
除左依d垃圾腸粉之外呢?有冇澱粉質既野舉例到?
冇理由你依d垃圾腸粉天下第一到得你做到嫩既澱粉質呀
點解合得埋唔叫粘但河粉就一定係?你定義架?有證據就拎出黎,弱智係講緊你自己咋

仲有,你食過唔嫩就係下位,咁我食開啲拉麵難食係咪就係代表拉麵係難食?
係你見識少咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞