澳洲留學生討論區(9)

693 回覆
2 Like 0 Dislike
我都想知係咪可以經星加坡入澳洲
澳洲新加坡 好似7月尾先開始
都係等消息
希望sem2返到去喇唔想defer
星港旅遊氣泡->在港逗留14日以上(不含隔離期)
按照呢個邏輯應該都係要喺新加坡逗留14日,甚至28日之後先可以入澳洲。前提條件係佢容許「非新加坡國民」經新加坡入澳。
根據新加坡外交部早前聲明,新加坡不會作為「隔離中心」/「疫苗中心」。所以成件事好唔穩陣,要滿足好多前提條件。

1. 星澳計劃容許非新加坡或澳洲國民經此計劃入境;
2. 新加坡/澳洲疫情不存在反彈,否則隨時停氣泡;
3. 澳洲承認香港施打的疫苗;
4. 星港計劃唔會無啦啦停;

喺滿足上述條件嘅前提下,理論上先可以喺新加坡留14/28日後轉飛澳洲。
不過呢排印度爆成咁真係好難開,nsw好撚多都係印度人
講到不會作為隔離中心已經知成唔到事
有冇人諗住打咗biontech先 好似8月尾就冇得打了
唔做隔離中心 = 唔比其他人經星加坡(要隔離)入澳洲
但係香港人去星加坡根本唔使隔離
你覺得樂觀?
唔係啦 成日變
我都好灰
吹水佬Morrison都未出黎吹水,可能遲d就出黎吹兩句,雖然佢都係吹完就算
已打
6月打
回港易限額增至每日6000個一定每日多好多非本地個案,旅遊汽泡睇嚟都冇乜機會
me too, 由好期待等到無曬心機
唔駛期待 根本無希望
你個意思係想trans u?
我覺得我讀得少係因為佢將冇得online既科掉哂去之後既sem 所以黎緊個個sem都4科,但首先要開關

計數真係難搞 唔識就真係唔識寫,利申究極數學弱智,我今個sem個科濕鳩Econ 好似4個test 3個assignment ,同 final exam ,已經想像到讀4科會含撚
trans u都唔係無可能嘅... 睇下邊度好d囉...
我Bachelor讀過econ真係搞唔掂 (最後掹車邊pass)
中學econ都讀到一鑊泡咁
拓也san你比心機
冇錢講咩都冇用當初就係貪平先去Adelaide
即係你依家master? 我覺得Econ還好啦 可能仲讀緊basic野 同埋Econ唔係我major,我都依家都唔明做乜會有Econ讀

如果當年由小學開始肯比心機就好 鬼叫個人咁撚懶
讀緊master呀
(痴咗線 點解我會突然想讀書
我bachelor讀business 所以econ都關事

話你知, 姐姐我小學個陣成績幾好, 但中學做咗懶撚
宜家好難改返正 溫一陣書就...
係咪讀完business 發覺冇用 之後就要補master洗低
我識3個人小學成績好,中學一個變到日日逃學,一個直程退學唔知去左邊,個師兄入左band1之後比人踢出校黎左我讀個間,日日屌女過日晨,又識班黑社會etc... 所以細個乖 通常反彈得好緊要
我個科business 係讀阿媽係女人嘅道理, 所以個陣好hea咁讀, 考試前背下書就去老吹
出黎之後都無做major讀個行

早幾年諗住去working holiday
最後比屋企人叫我考慮下讀書進修
咁既然係比咁大舊錢讀, 今次讀d專少少嘅嘢
然後半個sem就無咗半條命

你師兄叻仔呀, 一定好多人羨慕佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞