澳洲留學生討論區(9)

678 回覆
2 Like 0 Dislike

另外我都想問下有冇係當地住緊嘅留學生, 1個人1年嘅生活費係咪都要12萬港紙樓上? 要計埋租屋同有架二手車
50萬我估8大啦?

我都係engine仔,諗住去Sydney讀master,睇過unsw/usyd 兩年都差唔多50萬 無屋企人幫真係唔掂
冇屋企人幫嘅話其實讀嚟做咩,留嚟做首期買樓好過
咁既時勢 我諗好多人都係想讀完master留低,由其係做過一排野既人,但唔係個個屋企都有能力support到幾十萬學費
scholarship容唔容易攞
好想幫補下屋企
其實讀Mphil會唔會易d有scholarship/任何subsidy
聽住先啦
就黎變2020前武統台灣啲fd
bachelor爛grade
喺香港做咗幾年嘢 上年報完全唔同科嘅master收咗
online讀緊

開關未
喺澳洲有物業
究竟係租出去先 但一租好似要租成年
定唔租出去 保持樂觀今年可以過去
依家澳洲係咪普遍都online class?
諗緊報唔報返個master online讀 雖然本身好抗拒online class
留住先啦
我d lecture全部online
有d professor會事先錄影, 用OBS邊show ppt邊寫嘢講解, 到zoom時間就當Q&A session比同學問問題 (然後無人出聲)

有d就鍾意預定時間直接上zoom, record咗佢再放上網

然後你會發現上zoom個陣得幾條友出現
最多都係得廿幾個
明明個unit有過百人enrol咗

跳拖就分online同campus class 睇你想enrol邊個

所以其實你喺澳洲定oversea都係上online lecture

開頭我都好驚上zoom會好cam, 後尾習慣咗覺得ok
錄影咗個d就可以就返自己時間上網睇
睇到懷疑人生就pause咗佢過一陣再睇
聽唔明/ 溫書可以無限replay

咁當然 我梗係prefer有得返campus

利申無了解過其他學校係點嘅模式
你過去要住嘅梗係留
咁hea c打讀邊間

我諗住報返monash 但以我所知佢今年好似係mix class 未知有冇得揀online class
呢度多唔多人讀完會即返香港?
非8大係hea d
monash有得揀online class呀
留學人生已毀
有visa都過唔到,咁之前開放簽visa做咩?
我當俾人收割咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞