澳洲留學生討論區(9)

678 回覆
2 Like 0 Dislike
再申請過visa同CoE又要俾多次錢 gg
因疫情defer好似可以waive visa申請費
有冇Melbourne巴打係到
呢個其實真唔真
24年嘅話都畢業啦
返香港算
佢會唔會剩開一個洲 應該跟住開?
SCMP放風話香港-新加坡旅遊氣泡重啟日期目前預期”mid-May”,然後新加坡-澳洲旅遊氣泡啟動日期預期”by July”。

雖然未知detail,但係照道理應該可以經新加坡轉飛,除非新澳氣泡講明要兩地國民先可以用,否則都有機會咁飛,大不了喺新加坡玩一個月先
同好多ching唔同 我好想返香港
就嚟畢業 做緊intern 諗住畢完業留低繼續做嘢
已經2年冇返過香港
佢只是話擴寬nsw 國際學生嘅隔離位,令我哋可以隔日隔日咁樣多啲人去
但鄰近嘅victoria月頭先話完今年impossible to bring international students back
我估主要是睇州政府有冇心有冇plan帶我哋翻去
呢類bubble
唔係計你咩國藉
係計你上機之前14日有無去過其他國家
如果係咁咪喺新加坡玩14日然後再飛澳洲
問題係搞唔搞到學生visa
新加坡同澳洲唔爆
乜鳩都得
咁可唔可以去NSW隔離完再去其他州
佢唔係剩係俾PR/Citizens 咁玩咋咩?,見澳洲之前講唔會用新加坡作中轉站
聽住先啦澳洲都放風放左成年
係澳洲想新加坡做”vaccination hub”/“quarantine hub”,而新加坡唔肯話冇傾過,新加坡外交部聲明話冇呢個計劃,但係中轉冇話唔得,不過都係要等detail,望就望佢得啦
係就好喇
師兄,我都有興趣2022 去澳洲讀 engine master.
本身係香港undergrad讀engine, 出黎做左野4年左右

澳洲engin master貴到喊, 50萬2年學費
我讀finance 30萬一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞