澳洲留學生討論區(9)

693 回覆
2 Like 0 Dislike
咁SA呢個
其實香港同澳洲傾好travel bubble就一天都光哂
絕對同意。
你講嘅係間接誘因,但係最直接影響選情嘅就係疫情,如果因為開放而有傳播,就算只係些微傳播,民眾對政府只會更加反感。

疫情先係最直接最大影響嘅直接因素,為咗俾d冇投票權嘅人入境而改變直接影響選民嘅防疫政策?我覺得以政治因素黎講唔現實。對當局絕對係多一事不如少一事
因咩事又無啦啦打飛機會開關
開sem了
咁就係要睇邊一種政客,如果係香港官員肯定係多一事不如少一事. 著重經濟嘅實幹派做法唔一定保守, 等多幾個月自有分曉. 總之係唔好抱太大希望但要做好準備, 萬一真係開返關, 都趕得切入嚟澳洲. 明年大選之後對香港人留學生移民政策好可能會更加清晰, 到時候最好能夠身處澳洲等佢宣佈政策. 你哋過唔過到嚟都與我無關, 只係想根據過往經驗喺度畀啲意見,如果講唔中得啖笑,如果講中咗會幫咗好多巴打絲打.
讀完1年制嘅master可以由study visa extend5年特別簽証搵工
定係個個都兩年制冇呢個問題

Hong Kong passport holders who are in Australia on student, recent graduate and skilled worker visas are now able to extend their temporary visas (in the form of new 485 and 482 visa applications, respectively) for another five years, irrespective of the time they have already spent in Australia or other visa time ...
開sem 放風呃水魚交學費
利申 讀緊sem1 唉
your course was a Commonwealth Register of Institutions and courses for Overseas Students (CRICOS)-registered course
successfully completed all course requirements
study was in English
completed your course as a result of at least two academic years (92) weeks study
completed your course in Australia in not less than 16 calendar months
held an Australian study visa that allowed you to study.
即係冇?
1年冇啦
已經想偷渡黎了
有冇機會係留學生返去先
有無巴打開始諗下可能去其他地方 eg 加拿大
下個sem要搵intern,已經諗緊去加拿大,但係又驚畢業前唔開關
澳洲政府咁樣算唔算飲緊全球留學生啲人血
要錢唔要人

defer兩年
trans u算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞