澳洲留學生討論區(9)

641 回覆
2 Like 0 Dislike
咩科同想唔想移民先
唔知2022年中做唔做到開關比大量留學生入境呢
好難講 澳洲政府真係一時一樣
梗係打復必泰,澳洲仲未承認科興.
澳洲放緊風有可能2022年初開始放多啲留學生入境.
Australia: Large-scale return of international students not expected "until" 2022 ...The Australian government (Federal Education Minister Alan Tudge)...“With the vaccine rollout under way, I am increasingly hopeful that student arrivals in larger numbers will occur by semester one of next year.”(2022)

睇下下面條link
https://monitor.icef.com/2021/05/australia-large-scale-return-of-international-students-not-expected-until-2022/
澳洲放緊風有可能2022年初開始放多啲留學生入境.
Australia: Large-scale return of international students not expected "until" 2022 ...The Australian government (Federal Education Minister Alan Tudge)...“With the vaccine rollout under way, I am increasingly hopeful that student arrivals in larger numbers will occur by semester one of next year.”(2022)

睇下下面條link
https://monitor.icef.com/2021/05/australia-large-scale-return-of-international-students-not-expected-until-2022/
舊年都有放風話今年入
今次機會大啲, 因為已經開始有疫苗打.而且封關封咗咁耐 ,繼續冇留學生入境大學同埋相關行業會頂唔順. 已經頂咗一兩年,除非疫情大爆發,澳洲政府都要想辦法唔想拖.
個vaccine rollout plan fail到仆街喎

快啦屌
NSW政府做嘢有效率過Dandrew好多

垃圾州長,抵你訓醫院
打左B了
第一年已經有placement,都好大機會要defer
已經轉咗做full registration, 可以自己去AHPRA官網睇睇
Conditional好似係因爲武漢肺炎,campus未confrim到新一個學期留學生嘅安排
下年二月先開學,都有機嘅
澳洲明年大選,執政黨講嘢要好小心以避免反對黨攻擊,加埋疫情難以預料所以對接收人數就住嚟講. 亦都因為明年大選需要搞好啲經濟,如果繼續唔俾留學生入境好多學校同相關行業都頂唔順.所以除非疫情大爆發,明年開放畀多啲海外留學生嘅機會係大過唔開放. 不過有啲洲份嘅洲長比較保守,例如Victoria洲長, 到時候各州接收留學生數額可能有高低.無論如何今年年底開放畀留學生機會唔大.要等明年初.
澳洲而家已經開始接種疫苗,雖然從海外輸入有啲阻滯同埋起初疫苗接進唔係好順利. 但係澳洲本土大藥廠CSL好快開始大量生產疫苗畀50歲以上嘅人打(阿斯利康). 原本個澳洲藥廠足夠今年生產五千萬劑畀曬全澳洲人打,但係阿斯利康衰嬲尾,搞到五十歲以下人需要依賴海外供應輝瑞. 澳洲CSL藥廠需要最少一段時間先能夠加建廠房設施去製造輝瑞.
睇下#419
政府根本就冇心放人入嚟。佢今次份budget撥錢俾Tertiary Education開多啲短期課程俾本地學生,都唔肯出錢起Quarantine facility。

[url]Federal Budget 2021: Tourism, education sectors left hanging as Budget dodges border date - https://www.9news.com.au/national/federal-budget-2021-australia-no-date-for-borders-reopening-tourism-education-left-hanging/1052849a-d84a-48c5-b1b6-7fb99446b326[/url]

有心做就唔使set arrival cap, 揸長期簽證又想入境嘅人可以踢去偏遠地區隔離番兩三個禮拜或者送去酒店又得,仲要唔使佢畀錢,佢都唔肯做。如果多左人入境,機票會平,航班都會多,仲可以幫番班stranded aussie。到而家為止,政府都冇點幫過,起隔離設施或者Charter flight都係民間自發,所以根本就唔關大選事。

疫苗就嘥氣,AZ疫苗由投產到出貨都用咗個幾月,打咗一個月連Phase 1都未搞掂,唔好太高期望。
QLD州長係工黨,而佢咁耐都冇講過任何對邊境開放有利嘅言論。
目前兩黨共識都係so called Australian First,冇諗過要放人入。真係唔洗高估國際學生影響力,佢個政策完全係有利選情(國際學生冇票),如果以政治黎講完全冇誘因要放外人入境
btw雖然話維州州長保守,但係維州個pilot反而係最似層層
開放留學生入境 搞好經濟 就係政治誘因. 咁多留學生 衣食住行 加埋學費 洗費都唔少. 好多餐館 住宿 開業時都預咗留學生消費 , 突然之間冇咗咁多人 頂唔得好耐 ,政府而家已經開始減少對佢哋嘅資助 , 下一步唯有 畀啲留學生入境 幫佢哋做多啲生意. 畀啲耐性, 聯邦政府而家做緊嘢. 到環境許可 開始開放嘅時候 各州政府 都會因為競爭同互相比較 慢慢都要放鬆. 澳洲政府平時做嘢 慢慢嚟, 當有需要嘅時候效率會好快 .
我反而覺得NSW同VIC洲長都係開放派
QLD WA 仲仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞