澳洲留學生討論區(9)

678 回覆
2 Like 0 Dislike
屌成十幾萬留學生係offshore啦
你估個noise唔夠大咩
依家唔關佢聽唔聽我地學生話
唔關個noise夠唔夠大
係個垃圾澳洲政府弱智呀
你覺得個noise唔夠大
你咪試下代表香港留學生向政府投訴囉
係度屌我地冇人向政府出聲冇用㗎喎
之前都有巴打講過澳洲政府洗濕咗個頭做恐懼撚唔會開關
佢就係keep住風放比學生以為有希望 跟住keep住交學費/online讀
澳洲政府咪雙贏囉
其實出面已經不斷有petition同集會
只不過係澳洲政府唔理
你咁惡做咩姐 你去唔到向我發洩有撚用咩,幾時有屌冇人出聲,我只係提出討論渣喎,講都唔比講 你惡過共產黨喎 唔啱聽其他人講既野你咪走囉
Keep住放風有效都係一時既事姐,你估真係個個都等咩
我去唔到?你追我前面啲cm啦
我依家係melb留左年半翻唔到黎hk呀
我唔係惡
係你前面係咁話啲人「屌還屌 有冇組織過一個gp向政府正視下問題」
你自己講到剩係得連登有人屌政府咁
大佬 好多人都有向政府提出
你自己google下啦啲petition啦
你好似怪緊我地學生個noise唔夠大咁
講到尾係個垃圾澳洲政府問題
重點係你之前啲cm似怪責冇人向政府講咁
依家比人屌下就叫人走
不如你學識google先啦
係咪個個留學生都會等就唔關佢事
總之依家澳洲政府就錢照收 關就唔開
依家經濟仲要搵留學生救
垃圾政府有問題就係人都知,我亦都知好多人係唔同渠道屌,係唔了解有冇組織到一個做到noise既大gp 姐,咁你話noise夠大但照唔理咪得,洗咩又惡又串 討論下姐 搵交嘈為乜
我係講緊過多大半年d人慢慢退學,真係救唔到幾多,剩係封關少左大量學生個筆生活費都大打擊啦,結論為經濟而完全封關 點講都on99咁 依家比佢呃多半年都冇撚計
雖然話留學生有好多
但其實每次放風開boarder
啲國民都屌曬鬼
唔想放人入
佢係為健康安全而封關 唔係因為經濟
依家咪比佢呃得幾多得幾多 明唔明
好聽就話為健康姐 如果一爆又要lock down, 唔爆剩封關 衰極都可以學支那咁內循環
有人屌 但我諗都有唔少人想快d放

始終有一班活躍既留學生都會刺激到經濟,由其係大學/住/飲食

不過學上面巴打話齋,洗濕左個頭 封關封到咁盡 老實講唔知佢地想點 連留學生入境隔離都唔撚比
唔明你講咩
I mean 佢一爆又要lock down, 本地店舖做唔到生意,經濟差, 唔爆仲可以自己同自己玩,所有野照常開,學支那內循環,咁起碼確保到經濟唔會愈黎愈差,亦都唔會好,但如果一開關即爆 咁唔好彩lock down幾個月 ,本地店舖又含得
咁你啱啱仲話澳洲政府救經濟就開關? 依家封關on99唔make sense?
你依家咪解答咗自己
但你覺得經濟持續低迷係好事咩 內循環唔會愈差只係估佢冇突發事,有黑天鵝是咪又要印錢派 再無限通脹更何況連打針證明+14-21日隔離都唔肯做,而要整完全封閉 過哂火位既保護措施仲唔on99咩,有限度開關已經係各國冇得避免既事
我記得9news有poll,有三分二人贊成開俾International student。
反對嘅原因係覺得應該俾stranded aussie返嚟先,但最主要問題係個19 arrival cap
唉 真係比個澳洲政府玩死
想返香港嘅又驚返唔到嚟 係香港嘅又日日Zoom
睇怕畢業都未開返關

話時話同NZ嘅Travel bubble係咪冇我哋份?
痴線 成個degree online讀
不過咁睇啦,completely open應該就真係2023都未得嘅,係佢會唔會partially open俾有需要人士ze
covid都咁耐,鎖國都鎖咗咁耐,點解quarantine facilities仲係咁少
珍啊!!!!不過夠唔夠人手又是另一個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞