澳洲留學生討論區(9)

678 回覆
2 Like 0 Dislike
由頭讀過?
Sem 2 有placement
本身都係去讀year1
有無人果科有placement? 知唔知會點安排
暫時話睇下summer semester 入唔入到境
就快讀完一個sem
一直都唔開關嘅話都唔知好無defer 唔上唔落咁
個course得兩年, 會唔會offshore畢業㗎
好大機會
睇個勢出年都未必開得成
你知澳洲有幾癲
之前都抱有少少希望2022入到澳洲 而家冇希望了
好想轉去加拿大
我見好多其他澳洲留學生都屌哂鬼話澳洲政府當佢地cash cows
錢就照收 關就繼續唔開
澳洲政府仲要好撚中意起啲入學period之前放風引人交學費
就好似早排victoria個濕鳩每個星期比120留學生入境proposal去引鳩留學生俾錢繼續等
*個proposal特登放風for july intake

比佢fake撚咗
係唔開就咪講啦屌
屌佢老母 ching你哋打算點部處
我都係
ching 係邊個state ?
VIC
Same
同你情況差唔多 係melb年半
唔知幾時先有得翻香港
翻左去真係唔洗止意短期內入翻黎澳洲
Morrison正仆街

就算自費隔離+打針都唔俾入
個個屌還屌 但有冇組織過一個gp send信去比班撚樣正視下問題,冇人正式咁提出過,佢真係可以唔洗理
下 大把offshore留學生提出過啦
你睇下fb啲外國留學生group
其實好多其他國家既學生組織都有向澳洲政府投訴
但佢死都唔理咋嘛
有好多聯署同集會反映過,最近期個個是月頭係巴基斯坦嘅集會
但都冇收過任何回應
澳洲政府doesn’t give a shit
當正留學生搖錢樹
啱啱仲要取消咗student visa返工40hours/fortnight既規限
利用留學生救經濟
其實唔make sense ,救經濟就開關啦 只會d學生一係defer 一係唔讀,佢都冇著數
向議員提出有冇用,or登報? 其實點都係要搞大佢draw attention先有機會,唔理即係之前方法根本對政府0壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞