男女性別的博奕藝術 – 介乎堅持和妥協之間

13 回覆
2 Like 5 Dislike
在博奕論中有個這樣的故事:

有一對情侶準備去睇一場戲。男方鍾意動作片,而女方就鐘意睇愛情片。

而且呢對情侶相當痴纏,唔願意各自睇各,只要對方唔係一齊睇同一套戲,心情就會好差好差。

假設雙方係冇溝通/共識之下買戲飛,最終會有以下4個情況:

情況1 (女方妥協、男方堅持)- 男女方都買左動作片。男方固然滿足,而女方雖然唔係睇緊自己鍾意套戲,但都算係有得一齊睇,好過冇。(用數字表示男方滿足程度為2,女方為1。)

情況2 (雙方同時堅持)- 男方買左動作片,女方買左愛情片。因為冇得一齊睇,所以雙方心情都好差。(雙方滿足程度皆為0。)

情況3 (雙方同時妥協)- 男方買左愛情片,女方買左動作片。因為冇得一齊睇,所以雙方心情都好差。(雙方滿足程度皆為0。)

情況4 (男方妥協、女方堅持)- 男女方都買左愛情片。女方固然滿足,而男方雖然唔係睇緊自己鍾意套戲,但都算係有得一齊睇,好過冇。(用數字表示女方滿足程度為2,男方為1。)

經濟學証明左呢個故事有三個平衡點(Nash Equilibrium)。

其中兩個基本平衡點 (pure strategy Nash Equilibrium),係情況1同情況4,即女方永遠妥協、男方永遠堅持﹔同埋,男方永遠妥協、女方永遠堅持。因為任何一方擅自打破呢個平衡,都唔會令到自己多左滿足。

例如,女方妥協、男方堅持緊之際,男方突然想轉妥協,就會演變成情況3,對男方而言,佢嘅「滿足程度」會由2跌至0。

第三個平衡點,稱之為混合策略下的平衡 (mixed strategy Nash Equilibrium)。

男方同女方將「隨機」地選擇堅持與否。如果要將自己嘅「滿足程度」最大化,平衡點係,男女都要有三分一機率妥協,三分二機率堅持。

機會率、運氣,看似好兒戲嘅決定,實際上mixed strategy 比起pure strategy更符合現實。原因係,長遠下去,要一方永遠做「蝕底」並無可持續性。

在混合概率之下,蹤便未必每次都達到自己最想要嘅結果,但真正的平衡,正正就介乎於堅持和妥協之間。
john nash見到你咁用nash equilibrium黎鳩up會係棺材彈返起身
大把factors你冇計算在內 e.g 係咪repeated game,中間有冇人cheat 等等

結論:學藝未精又想扮感情大師香港woody allan葉念琛
多謝指點。小弟係學藝未精,只係想簡單分享下經典嘅battle of sexes。

以我所知,battle of sexes係two player non zero sum game,的確係以Nash Equilibrium 做分析。
情況5
兩套戲唔睇,開房扑嘢,super!
https://policonomics.com/lp-game-theory2-battle-of-the-sexes/

我係屌你用nq去講兩性相處之道
你拎個theory黎套落去現實感情生活寫篇9up文
ignoring other factors
我既理解 佢係用一個簡化小故事去帶出mixed strategy 而唔係相反
唔明你加條link想表達咩?或者我應該用Pareto Efficient 表達pure strategy 更加準確。

至於你話將theory套落現實,我認為game theory/其他economic/ mathematical models 正係為左背後帶比人嘅啓發。

當然你可以加好多factor(threat strategy, theory of move, information set) 落去,但我只係想從生活入手介意下battle of sexes呢個故事。

再者,加埋多factor有時有會太多assumptions/over fitting

All models are wrong, but some are useful.
點會有情況3出現
首先你已經假設咗兩個人唔會溝通
我只係列曬所有possible嘅組合出黎。

事實上我所指嘅平衡,正正就係想表達情況2同3嘅結果係維持唔到。

就好似行街有人同你行相反方向撞到正,盤算緊邊個讓邊個,呢種「面對面」嘅狀況維持唔到好耐,到最後總係走到。
呀媽係女人

你老豆係男人

你生仔冇屎忽
睇愛情動作片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞