[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (72) - 1 III 四月內發佈 | 1/5 An11遲大到

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
冇咩驚喜喎 除咗120Hz
同Mark 2差唔多
XA2前鏡咪幾正囉
都值得我換
XA2可以粗邊 flagship就唔得
問題係鏡頭大小, 同埋有冇AF
潛望式前鏡又唔整
潛望式前鏡??? 咩黎小第唔識
我an10升an11一直冇事 係上星期開始咁
有時癲到隻手遮住都會斷
岩先reset network setting睇下有冇好啲
啲人唔係鍾意細機,啲人係想要平嘅細機
疑似規格整合 (至少日本版係)
Xperia 1 III
- 165 x 71 x 8.2 (1 II 係 166 × 72 × 7.9)
- 188 Gram (1 II 係 181 Gram)
- 6.5” 4K OLED HDR,支援降解像度(QHD/FHD)嘅120Hz同更高亮度
- 240Hz Motion Blur Reduction、240Hz觸控採樣 (與5 II一樣)
- Snapdragon 888
- 12+256GB (LPDDR5+UFS3.1)
- 側面指紋感應器
- 類似Pro嘅快捷鍵
- 前置雙喇叭,3.5mm,DAC,藍牙5.2,DSEE Ultimate,支援Stereo轉360 Reality Audio
- IP65/IP68 防水防塵
- 4500 mAH、25-30W快充、未知速度嘅無線充電
- 新主鏡(12MP)+超廣角12MP+新潛望或望遠鏡+3D iToF、Zeiss T*
- 前鏡8MP
- MicroSD Support
- 有磨砂色系

Xperia 10 III
- 154 x 68 x 8.3
- 169 Gram
- 6” 21:9 OLED FHD
- Snapdragon 690
- 6G+128GB
- 側面指紋感應器
- 3.5mm,藍牙5.1,DSEE Ultimate
- 4500mAH
- 三鏡頭12+8+8
- IP65/IP68 防水防塵
- 前鏡8MP
- MicroSD Support

更新記錄 (2021-3-22)

1 II XQ-AT52 / 5 II XQ-AS72
原廠最新版本 58.1.A.5.55 (3月)

58.1.A.3.87 (2月) - 2020/03/12,落後1版
更新內容: Fix AOD bug

10 II XQ-AU52
原廠最新版本 59.1.A.2.28 (2月)

58.1.A.3.87 (2月) - 2020/03/12,同步
更新內容: Android 11

1 J9110 / 5 J9210
原廠最新版本 55.2.A.4.47 (3月)

55.1.A.12.28 (12月) - 2020/12/23,嚴重落後總共3版
更新內容: -

XZ2系 / XZ3 H9493
原廠最新版本 52.1.A.3.137 (11月)

52.1.A.3.92 (9月),落後1版
更新內容: -
reddit有個講法係,高通所謂最高支援4K60,係以DCI 4K標準來講,而唔係Xperia 21:9 偽4K,所以如果以Xperia 21:9 偽4K嘅像素量來運行120Hz,其實就同S888最高支援QHD144Hz嘅像素量差唔多,所以就做到所謂嘅「4K120Hz」

大家點睇
70-105可變潛望???
真係係電話度做光學變焦鏡?
如果pro過lg嗰個錄音嘅話都可以睇下嘅
如果新機個mon冇1 ii咁大又有紫色機殼就立即入手

唔明點解sony一時出紫色一時又唔出
1iii應該有紫
想即刻入手
唯一睇下個相機有冇咩新嘢
不過換咗機人地都應該睇唔出
6.5”行4K就算數啦
唔明點解仍然堅持 6.5 吋,唔做大佢,有必要兩部機都做單身操控咩
單手
我用大mon機就預咗兩隻手拎,21:9下打字真係要就住就住
重量控制
我都想佢大多小小,6.7吋
有必要喺大得嗰少少嗰部做咩
要控制重量同堅持單手操控有 Xperia 5 series 啊,何必喺 Xperia 1 series 度仍然畀呢兩樣嘢綁死呢,Xperia 5 series 又唔係出到好似之前 Compact 咁細,1 同 5 尺寸咁鬼接近
人哋 <230g 咪又係大把人買
真係由出 Xperia 1 II 不滿到而家,我仍然覺得 Xperia 1 係太細部
之前出 Z Ultra 嗰份勇氣、破格去咗邊,畀梁靜茹攞走咗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞