Zack Snyder‘s Justice League 劇透討論區6

1001 回覆
33 Like 5 Dislike
我覺得未必太關神唔神級事,Marvel 嘅Thor都係要行鳩路線,問題個人設consistent與否同同成個cinematic universe嘅tone夾唔夾
唔會啦 換人一定係reboot
好似marvel咁成個series做過
屌你老母華納 黑暗風開始成型走去自折招牌
最撚on9係好學唔學 走去copy marvel 果套style..
大佬 唔係走去抄人就一定work架依家差唔多套套都係呢個style 我真係屌岀聲
純個人觀感, DC系英雄個個都偏向神級, 要黎搞笑好似怪怪地
MARVEL反而係普通人出身, 個印象係貼地D
我覺得未必太關神唔神級事,Marvel 嘅Thor都可以行鳩路線,問題係個人設consistent與否同同成個cinematic universe嘅tone夾唔夾
Wb唔好再以為係黑暗風出事Joker可以咁收得
以電影故事黎講
MARVEL講到尾都係得THOR係非地球人, 價值觀同普通人有相差所以尻D有種反差, 其他人都係普通人類, EVEN敵人, 所以你話搞笑都有種貼地感

相反DC就氦星人, ATLANTAS同AMAZON都係神族, 加埋之後DR FATE個D成個風格本身沉重, 感覺成班都離地撚, 同對家個種陽光氣息相反, 行黑暗風格先夾到
Marvel宇宙分得好清,地球人係認真撚,外星人係On9仔
問題係wb抄啲又唔炒啲,炒人玩內戰但唔抄人鋪排,抄人搞gag但又要keep住dark
某程度成為zs hater都係呢條友+盲fans過分吹奏
呢條友依家係過街老鼠啦
Dc fans zs fans marvel fans 都係屌柒佢
套josstice league 咪唔dark囉
其實對dark嘅迷戀係好On9,除左Batman其他人都唔應該行dark路線,特別係大超應該係開心仔
超人阿爸都打得贏阿將軍
green lantern 好撚廢
咁我又唔覺mos approach 有咩問題既 套戲就係將佢放係現實環境中 人類對呢個superbeings既恐懼係幾吸引同新穎 套superman returns 就係話左比人知舊果個style唔work 由佢迷惘再到接受自己係陽光超人既身分 慢慢咁寫感覺會好睇過一岀黎就係好陽光咁 都唔太make sense

但如果連black adam green lantern 呢啲都走搞笑style 我真係唔太接受到
超人陽光拍過啦, 對上套BRYANT SINGER好彩色, 不過故事悶到真係唔想睇...
其實MOS係好野, 叫做講下超人另一面既故事, 同埋佢始終鋪緊INJUSTICE
但大超如果再拍,好快又死老婆黑化,好難陽光係正常大超故事大超陽光性格係因為佢養父母嘅愛,但mos 佢老豆老母大部分時間都係叫佢唔好救人同你無欠人類。anyway行dark無所謂,唔好彈出彈入就得
按zack所講就係完曬呢5部曲先係正常既大超
中唔中意呢個setting 就見仁見智啦
但mos入面佢兩個養父母都對clark好有愛喎 佢唔係叫佢唔好救人 係覺得個世界未ready接受佢 所以唔好向其他人展現能力住 而bvs個故事都證實左佢養父係岩
如果當年係上依套,而家可能已經有得睇第三集
所以我覺得Snyderverse好大問題,超人之死同JL成立應該要建基於超人已經完全成長先有趣,如果無世人當超人係救世主,無同Batman陽光黑暗嘅對立,成件事都唔有趣。
我覺得bvs入面如果唔安排大超死其實都ok
其實話佢重傷打死doomsday 世人接受佢真係人類救世主 唔再質疑佢 後尾佢自己恢復返無死到 超人個成長arc都講得通 第二套就死就真係太快
其實THOR唔係avg3自己講,
你完全唔覺得佢成千歲
成千歲人都成個on9仔咁
其實asgard成班人都好似9吓9吓咁
dark唔dark其實根本唔關事
將death of superman同dark knight returns擺埋一齊係太rush
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞