市傳微軟擬以逾100億美元收購Discord

189 回覆
94 Like 38 Dislike
你用屋企電話啦

佢d錢係眾籌翻嚟
唔係喎 有得直播user screen/camera ,仲有得call bot大家同時聽歌 唱k,好過啲乜撚都無既Voice group call
好攪笑喎,呢d app 求其都整到幾個
要用成100億美金去買
唯一賣點係多人用
msn>skype>discord
佢本身無賣廣告個喎
你意思係將資料賣俾google?
Nitro 咪就係畀錢版囉

屌 呢度勁撚多唔用Discord既人喺度畀意見,好戇鳩⋯⋯
你有無買?
有咩用?

利申:堅唔識,陣係join左一堆game group,無比過錢
最主要係加返啲rules 同instant server,即係成個群既群主有用。
普通users只係有得cus emoji 有返啲樂趣
其他仲有啲功能,但得上面幾點有啲亮點

喂,你都要諗吓邊個開group架,開group個個set返啲rules filter啲唔關事既人入group。有呢啲功能 先方便到人打理個group。
如果係唔需要既,咁點解唔用最普通既voice group call??? Telegram group call? Line group call?
就係唔夠用呀嘛

要有人肯開group先有得畀你join一堆game groups
笑撚死,你真係唔識架喎
要寫ms有咩寫唔到出黎,而家就係買佢個用戶
歷史證明用家群唔會固定
1.78萬億市值既公司
如果可用資金連100億都無用
佢debt ratio會高成點???
但係1000個人先有1個群主喎
我真係唔識

唔知點解d大企業用咁多錢買完facebook skype msn 之後俾twitter discord ig 搶曬d客

我真係唔識
Discord比Slack advanced十倍
但係CRM用水魚價27B買左Slack
唔好性幻想咁多,facebook從來都無輸過
再合併到skype
新software彈起唔係一朝一夕嘅事,discord為例用左5年時間
呢5年彈起一隻discord,背後有無數同類software收皮
好多時唔係單單靠隻software寫得好就成功,亦都要講少少運氣
大公司搞一隻去到最後都唔包生仔,倒不如等是但一隻彈得起直接收購

另外唔會有一隻software食得晒個市場,同一個人用,係唔同場合佢需要唔同嘅野
就好似平時朋友傾計用whatsapp方便,就係貪佢乜都無簡單
但傾專業啲嘅野果時,例如gaming/stock就會用discord
discord班用戶值錢在已經知道班人咩範疇
井底之蛙
UI 咪簡單
背後複雜到爆
microsoft team 背後都複雜到你估唔到
MS 買完 LinkedIn, Github 都仲係度
其實你知唔知人地講乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞