曾經係htc fans既你,宜家用緊咩手機

395 回覆
61 Like 11 Dislike
咁又唔係 三星除左部機外型差 裡面做得唔錯 係S10e 之後s20
接近虧
我轉htc之前係lg on柒鳩燒一次底版去原廠整 跟著4個月後再燒過
真 三星舊時又lag又唔靚
係 除非喇叭同volte 其他野都好過htc (可能ui無咁順手)
我嗰部一到20%以下會隨時突然收皮,擺喺到熄機一排又會走晒啲電
部u11仲未壞 堅好用
但htc無新靚機出
換左samsung s21 ultra
HTC難民營
M7>10》U12,而家罪大
HTC淨係用過M8
但係M8係我用Android咁耐最滿意既機
Sense UI真係加好多分
順得黎又冇Stock Android咁平淡
加上M8對比起果一水旗艦係少1GM RAM
但係都順過其他機

4UP既相機的確唔算出眾
當係當年電話既相機都未係咁成熟
對於先求影得到 再求影得好既我黎講係啱曬

後黎轉會iPhone並唔係厭棄部M8
只不過係純粹想轉iPhone

後黎老母換機都推左佢換U11+
我都係用緊u11+
想換A52 5g
M7 —> HTC 10 —> OG Pixel —> iPhone XS
Sony XP
一直都覺得 Sense UI 好 user friendly, 甚至不比 iOS 差。同 Samsung 比直情係差天共地...

當年 Desire 用左一年就換 S2 原因係... 唔夠 Rom... 裝多幾隻 apps 就爆哂...
反而 S2 用耐左 / update 過一兩次之後就好唔穩定, 但最後都忍左佢兩年先換返 M7。M7 個 UI 都好好用, 但最衰影相廢同埋冇乜機殼揀 (連台灣都唔見有幾多俾你揀), 就算燒過一次底板 (保養期內) 都用左兩年有多先換 iPhone 6S... 但自此之後就冇再回歸過 HTC...
U11轉Pixel 5 +1
由Touch Pro用到U11最後都係要放棄
HTC desire X>紅色htc 10到依加
金屬機身 跌過n次都未爆 Made in Taiwan 用咗4.25年 操作仍然暢順 用2年多d時 去九龍行換過電
pixel 4a
我已經倒水電 熱 同明顯feel到慢 頂唔順換左機
Butterfly S 》htc 10 〉iPhone 12

見証htc 已死
Htc 維修部上年搬咗
金屬機身靚仔好多, 新機玻璃底麻麻地
自爆一下 係htc返左4年工
其實員工個個都用2013年之前真係全部人都用公司機
包括我自己 但14年出左 M9 之後個年開始成個銷售量插水式下跌 可能旺角西洋菜街m7 m8 一日賣到20幾30部變成一部都賣唔到
係咪冇人用緊U20
之後10 11有冇起色?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞