[突發] 屋企隻貓突然生bb 有咩要注意

1001 回覆
541 Like 6 Dislike

up住一張報平安先

好得意 樓主影得好靚
得閒嘅話多啲update 佢地呀
樓主可唔可以比領養佢一隻BB呀

比你老母咩盲閪
話左唔接受領養呀
呢排高登仔不停發動技能
祝母子平安 ,小bb身體健康快高長大 ,其實只要有貓媽媽係度 基本上唔洗點搞,仲緊要比個安全既竇佢做產房,除非真係好唔妥先出手,多d係佢身邊講說話鼓勵佢
呢排登仔不停發動技能
樓主可唔可以比領養佢一隻BB呀

比你老母咩盲閪
話左唔接受領養呀
母子平安
留名

up住一張報平安先

好得意 樓主影得好靚
得閒嘅話多啲update 佢地呀

好靚好得意
加油呀貓貓

咁大隻收埋喺肚度
如果得一隻洗唔洗去睇下醫生

樓主咁岩 我屋企個隻都生緊
樓上個隻好攪笑
樓上個隻好攪笑

得呢張睇到面
成堆都黑黑的好難影

樓主咁岩 我屋企個隻都生緊

好大個肚
樓豬是咪之前走失左公仔
執左貓主人返屋企為填補空缺
終於追哂post
睇左咁耐 想問樓主貓貓叫咩名呀?
辛苦哂樓主同貓貓啦
睇相貓貓好攰咁 要好好休息啦
樓主呢幾日要加油好好照顧主人們啦
同埋祝貓b健健康康成長呀
hi感謝各位巴絲打
有咩我都係到集中回應喇
不能逐一回覆

1) 佢係咪走失
首先我係見到佢之後 已經出哂post問有無人失貓
我住屋邨的 佢乾淨到唔似係其他地方走過黎
而個到嘅人話佢已經係個到出沒左一星期 好親人 係人都痴 於是我同朋友先接左佢返黎

當日已經帶佢去睇左醫生 驗埋血 醫生有摸肚只係話有少少缺水 其實如果啱啱懷孕 真係未必一摸就知 照都未必照到 係戶外一星期咩都會發生 主人要搵的話 同一條邨 其實唔難搵得到對方 仲要走失左成星期...

2) 睇左醫生未
答案係未睇 因為2間24都話full左 而佢地建議係摸肚睇下仲有無 同埋觀察貓媽有無特別不安唔舒服 否則可以觀察多一晚

啱先撳過佢個肚 係軟的 而且貓媽係超平靜 所以觀察多一晚聽日就去幫佢地檢查 大家放心 我今晚會留意住佢情況

3) 佢得一胎?之前唔知?
啱先講左 睇過醫生無話有懷孕 完全唔expect會有bb
行得走得 個肚係結實但只係似肥 我又無經驗唔識觀察 佢又唔抗拒人摸肚 所以我真係完全估唔到佢有左
上網都話其實有可能得一胎 所以主要係睇貓媽表現 隔左咁耐都未生都好大機會無

佢都似係第一次生 咩都唔食 不過佢已經咬左臍帶同食左胎盤 食左一個罐同埋食左蒸雞柳 而家2母子休息緊 bb仲有叫 會觀察

4) 會自己養??
而家得一胎 想專心照顧左佢地2母子先
至少唔會而家就諗比人定自己keep
但一定會比貓媽照顧佢大先
畢竟動物都識照顧自己孩子
人只係輔助

5) 搵返公仔未?

未啊

啱啱食完杯麵 再觀察下佢先

live左
終於追哂post
睇左咁耐 想問樓主貓貓叫咩名呀?
辛苦哂樓主同貓貓啦
睇相貓貓好攰咁 要好好休息啦
樓主呢幾日要加油好好照顧主人們啦
同埋祝貓b健健康康成長呀

佢叫三三啊
希望佢識做人阿媽啦
佢嘅性格係hea到仆街個啲黎
😍😍😍
好得意
係緣份黎架 好好珍惜呀樓主
一齊幫阿仔改名 認哂連登仔做契爺
一齊幫阿仔改名 認哂連登仔做契爺

唔要阿榮
唔要旺財
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞