[突發] 屋企隻貓突然生bb 有咩要注意

1001 回覆
541 Like 6 Dislike
巴打好好人
希望隻貓媽同啲bb平安
另外都希望你兩隻公仔可以搵得返
無知一問點解我地摸過隻貓佢會唔要?

唔止貓
如果係有需要既,掂下無咩問題既,
好似你話隻貓生咗貓沙到,
如果隻貓唔去執返走隻B去群BB到/隻B去唔返群BB到,
又係等死,

如果隻貓親人,你又養開佢既話,
即係佢已經熟悉你既氣息,對佢黎講可能係安全感既氣息,
咁佢都唔會無故攻擊啲BB,

當然你養得佢兩個星期就難講,
不過你唔係成日抱/搞佢就得,
原因係BB唔可以比你咁樣成日玩,會玩死佢,

坊間成日傳咩掂一掂,隻貓/狗就會唔認得自己既仔係假架,
你諗下點先可以摸到你既氣味蓋過隻B既味?

主要會食BB既原因大多係食物不足/安全感不足/心理因素/新手媽媽,
所以要食既話,你唔掂啲BB有機會食BB,有唔少個案都係唔掂都照食,

所以盡量要保持相同/相近生育環境,因為佢地會選擇自己安心,有安全感既環境先生,
如果唔係就可能一生完就即食,
而生完你令到佢附近環境有轉變,
而轉變太大有機會係令佢產生不安感,都有可能食咗佢地,
有啲飼主就係佢地生完就搬到/整到一個好適合安胎既環境,點知就弄巧反拙,

2個月
親人
任摸
就算有b 摸肚從來無攻擊
所以唔知佢有b
而家準備同佢去睇獸醫
live唔到
遲下再update啦

希望一家平安

唔止貓

上面講咗,同埋好多時既情況其實唔關比人摸完,
就算野生動物都有唔少新手媽媽唔識照顧BB,
搞到BB死咗,
正如有一句說話套用喺野生世界就係生存之道就係從死亡中學習,

只不過人類社會將呢個情況強行同人扯上關係,
當然,有啲新手媽媽唔照顧之後,有人幫佢養大,
搞到佢成世都唔識照顧,就有人以為佢次次生完都唔理BB,
又係等死,

主要會食BB既原因大多係食物不足/安全感不足/心理因素/新手媽媽,
所以要食既話,你唔掂啲BB有機會食BB,有唔少個案都係唔掂都照食,

所以盡量要保持相同/相近生育環境,因為佢地會選擇自己安心,有安全感既環境先生,
有啲飼主就係佢地生完就搬到/整到一個好適合安胎既環境,點知就弄巧反拙,

2個月
親人
任摸
所以唔知佢有b

佢知你唔會傷害佢,比你任摸唔奇,
但亦都有一種情況係,佢第一次有BB,根本唔知自己有BB...
不過佢有咗你仲係咁搞佢個肚就會唔多好,整親肚入面個BB都唔知
俾啲毛巾墊下個籠底,搵啲大毛巾遮一遮,無咁開揚會安心啲生
又係等死,

2個月
親人
任摸
所以唔知佢有b

佢知你唔會傷害佢,比你任摸唔奇,
但亦都有一種情況係,佢第一次有BB,根本唔知自己有BB...
不過佢有咗你仲係咁搞佢個肚就會唔多好,整親肚入面個BB都唔知

都話唔知有b

加油
如果太多隻嘅話可以考慮下買奶粉幫手餵啲BB..同埋定時去睇下啲BB點樣

之前我試過又係貓仔生左bb 就係冇定時睇下佢哋 點知其中有隻BB唔小心比貓媽媽壓住死左
留名睇聖嬰
加油
幫佢地磅重 每日記錄低重量
如果有輕到或者完全冇重到就要留意
可能係媽媽唔夠奶或者貓b搵唔到個奶頭要幫下佢

利申:接生過兩胎貓b
暫時唔開放領養 比貓媽自己湊大貓b先

小心俾貓撚話你禁錮初生貓

唔好分隔母子啦 養哂兩隻啦

補充返少少
如果貓媽媽依家都唔介意你摸肚
可以細細力㩒下 會摸到仲有冇bb係入面

有咩問題可以tg我
可以答到我盡答
Tg syst501

補充返少少
如果貓媽媽依家都唔介意你摸肚
可以細細力㩒下 會摸到仲有冇bb係入面

有咩問題可以tg我
可以答到我盡答
Tg syst501

有野啊
呢隻係美短黎既咩?,定溝淡左好多
好可愛 希望樓主得閒可以update下
有貓b有乜好屌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞