[突發] 屋企隻貓突然生bb 有咩要注意

1001 回覆
541 Like 6 Dislike
而家生左幾多隻?貓bb冇事嗎?

一隻
問左獸醫話1-2個鐘先會再生
印象中佢個肚唔止咁少野

會唔會有三隻b?
keep住post下進度啦樓主
希望你可以養哂佢地
唔識 幫推
貓媽媽同貓bb(們)要健健康康
棄養已經仆街 唔絕育就放出去係人渣
幫推
之前有睇開貓生bb啲片 好似會搵啲暖水清潔個鼻同口等佢地抖到氣 同埋好似會幫貓媽媽按下摩等佢舒服啲
利申:都係睇片 唔熟
連登仔技能越黎越誇張
幾時執外星生物
隻貓突然生bb
樓主姓羅
改咩名好
棄養已經仆街 唔絕育就放出去係人渣

可能係調返轉 有人發現佢比人搞大左肚先棄養
希望貓媽貓b平安
其實比幾條毛巾佢再搵條圍住個籠唔好搞佢由得佢生就得
間中要留意下佢顧唔顧到同會唔會隔好耐都未生下一隻
如果覺得唔對路就直接即刻睇醫生啦
二、母貓生產及幼貓的基本護理

1、產後貓咪須知

貓產後2小時,觀察生產情況,切勿亂摸母貓和幼貓。產箱裡的東西也不要亂動。剛產完幼貓,產箱也不用打掃和清理,母貓可以自己保持產箱的清潔,如吃掉幼貓的胎糞和分泌物,並舔去周身的胎水等。

2、產後身體虛弱

母貓產後身體比較虛弱,又要給幼貓哺乳,其自身的抗病能力下降,應加強對母貓的產後護理。產後母貓每天應多喂幾次食,並給以充足的飲水,食物的質和量應合理。

3、產後保溫降溫

產後應注意對母貓的保溫和降溫,以利於母貓身體的儘快恢復和增加對疾病的抵抗力。

4、產後保持安靜

產後應保持環境安靜、清潔。不要隨便動周圍的器具,對食盆、水盆應經常清洗、消毒,防止疾病的發生和傳播。

5、幼貓自尋乳房

初生幼貓眼睛沒有睜開,全憑嗅覺和觸覺尋找母貓及其乳頭。一般都能找到乳頭,吃到初乳。如個別幼貓離母貓較遠,就應給予幫忙。

6、幼貓逐漸活動

10日齡後,幼貓可以睜眼,20日齡,即可爬出產箱,以後逐漸學會跟貓一起行動。4—5周齡,即可嬉戲、玩耍。40日齡後,可以捕食喂給的小鼠和昆蟲。60日齡就可以斷奶了。

上網搵到

多謝巴打

http://ea00336.pixnet.net/blog/post/52229604-%E8%B2%93%E5%92%AA%E7%94%9F%E7%94%A2%E9%81%8E%E7%A8%8B%E5%8F%8A%E7%94%A2%E5%BE%8C%E5%B9%BC%E8%B2%93%E8%AD%B7%E7%90%86我都係呢個blog到睇 入面有好多生梗/產後護理/初生bb要點照顧嘅資料 不過你都可以double check下資料準確性
呢幾日開主食罐比貓媽媽食 補充下水份營養啦
隻貓

樓主搵得返公仔未?
邊個mk 搞大佢個肚
係走失定棄養?
阿媽叫瑪莉亞 生個仔應該叫jesus
睇過條片好似會生2-3胎 但唔知隔幾耐
貓義工好快會上門收貓 好似係
知道係求助post 但好想留名睇貓媽媽同貓b 希望有成長日記
Mk貓搵毒撚埋單
lm
有時貓老母覺得無能力湊大兩隻
會殺死其中一隻 提高生存率
所以水同糧唔好少
Mk貓搵毒撚埋單

畀個幽暗既環境佢 由佢生
應該半個鐘至九個字會生下一隻
真係要搞佢既戴手套
生完盡量唔好清理佢個竇 畀佢臭多個零禮拜先

好似係咁上下
Mk貓搵毒撚埋單

留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞