[突發] 屋企隻貓突然生bb 有咩要注意

1001 回覆
541 Like 6 Dislike
唔識但幫推!貓bb要健康成長啊
邊個仆街唔絕育就放佢出去
因為佢流浪得超乾淨...
先一歲
係聖靈啊,處貓懷孕

隻貓好得意呀
推po
你老豆搞過佢嚟小心佢生生下唔生 會一屍兩命
生完最好帶佢睇醫生check下生哂出嚟未
而家生左幾多隻?貓bb冇事嗎?
想領養 利申有3隻主人

收皮啦
隻貓叫瑪利亞
搵公仔個時搵到貓?
二、母貓生產及幼貓的基本護理

1、產後貓咪須知

貓產後2小時,觀察生產情況,切勿亂摸母貓和幼貓。產箱裡的東西也不要亂動。剛產完幼貓,產箱也不用打掃和清理,母貓可以自己保持產箱的清潔,如吃掉幼貓的胎糞和分泌物,並舔去周身的胎水等。

2、產後身體虛弱

母貓產後身體比較虛弱,又要給幼貓哺乳,其自身的抗病能力下降,應加強對母貓的產後護理。產後母貓每天應多喂幾次食,並給以充足的飲水,食物的質和量應合理。

3、產後保溫降溫

產後應注意對母貓的保溫和降溫,以利於母貓身體的儘快恢復和增加對疾病的抵抗力。

4、產後保持安靜

產後應保持環境安靜、清潔。不要隨便動周圍的器具,對食盆、水盆應經常清洗、消毒,防止疾病的發生和傳播。

5、幼貓自尋乳房

初生幼貓眼睛沒有睜開,全憑嗅覺和觸覺尋找母貓及其乳頭。一般都能找到乳頭,吃到初乳。如個別幼貓離母貓較遠,就應給予幫忙。

6、幼貓逐漸活動

10日齡後,幼貓可以睜眼,20日齡,即可爬出產箱,以後逐漸學會跟貓一起行動。4—5周齡,即可嬉戲、玩耍。40日齡後,可以捕食喂給的小鼠和昆蟲。60日齡就可以斷奶了。

上網搵到
唔好掂 貓乸會唔要隻b 咬死佢
唔識
但希望d貓b健健康康
幫手輕輕一推
比人中出即飛
暫時唔開放領養 比貓媽自己湊大貓b先

好彩你講明 啲人一見係貓b就發哂狂要領養
你老豆搞過佢嚟小心佢生生下唔生 會一屍兩命
生完最好帶佢睇醫生check下生哂出嚟未

貓貓暫時都仲lam緊佢地
同埋佢好親我老豆
已經叫左唔好再掂
想養
隻貓叫瑪利亞

笑咗
希望貓bb會健健康康快快樂樂成長
而家生左幾多隻?貓bb冇事嗎?

一隻
問左獸醫話1-2個鐘先會再生
印象中佢個肚唔止咁少野
二、母貓生產及幼貓的基本護理

1、產後貓咪須知

貓產後2小時,觀察生產情況,切勿亂摸母貓和幼貓。產箱裡的東西也不要亂動。剛產完幼貓,產箱也不用打掃和清理,母貓可以自己保持產箱的清潔,如吃掉幼貓的胎糞和分泌物,並舔去周身的胎水等。

2、產後身體虛弱

母貓產後身體比較虛弱,又要給幼貓哺乳,其自身的抗病能力下降,應加強對母貓的產後護理。產後母貓每天應多喂幾次食,並給以充足的飲水,食物的質和量應合理。

3、產後保溫降溫

產後應注意對母貓的保溫和降溫,以利於母貓身體的儘快恢復和增加對疾病的抵抗力。

4、產後保持安靜

產後應保持環境安靜、清潔。不要隨便動周圍的器具,對食盆、水盆應經常清洗、消毒,防止疾病的發生和傳播。

5、幼貓自尋乳房

初生幼貓眼睛沒有睜開,全憑嗅覺和觸覺尋找母貓及其乳頭。一般都能找到乳頭,吃到初乳。如個別幼貓離母貓較遠,就應給予幫忙。

6、幼貓逐漸活動

10日齡後,幼貓可以睜眼,20日齡,即可爬出產箱,以後逐漸學會跟貓一起行動。4—5周齡,即可嬉戲、玩耍。40日齡後,可以捕食喂給的小鼠和昆蟲。60日齡就可以斷奶了。

上網搵到

多謝巴打
比人中出即飛

好嬲
唔知邊個仆街唔絕育又棄養....
[size=4]發現佢個陣係超乾淨 講緊個幾日係落完雨/size=4]
比人中出即飛

好嬲
唔知邊個仆街唔絕育又棄養....
發現佢個陣係超乾淨 講緊個幾日係落完雨
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞