[工程屍]2021準見習工程師搵工情報&失業調查(44)

1001 回覆
1 Like 6 Dislike
屌 19500咋
諗住reject
有雙糧同B仔啦

返工又有得涼冷氣

咁好福利仲想點呀

定係又比連登仔fg 50k呃左呀
連登仔真係好勁
係架
成日話工程比狗做,但自己又爭住報
話工程d人唔勁,但interview又識答,gpa又高/唔錯
話工程人工低,講左咁多年,又唔爭取

講黎講去其實就係連登仔花式笑人冇offer
乜arup 會出19500 咩

21FG
冇offer
今日見工程post呢度d連登仔成班圍埋一齊講野,我想搭下嗲,點知佢地話我講野1999=.=
我話:你班ON9仔緊係聽唔明我講乜啦, 我智商200,所以你地同我溝通唔到姐
然後其中一個連登仔見到之後話: 哦...原來我地智商差成200咁多,唔怪之得啦...
咁我又接住講: 算啦,我都唔介意既...點知佢地竟然話我弱智仔,
仲同我講:我地呢個post每個人既智商都係500以上,又叫我死開啦,白痴仔咁
聽到佢地咁講我忍唔住流左少少眼淚
連登仔真係好勁
係架
成日話工程比狗做,但自己又爭住報
話工程d人唔勁,但interview又識答,gpa又高/唔錯
話工程人工低,講左咁多年,又唔爭取

講黎講去其實就係連登仔花式笑人冇offer
今日見工程post呢度d連登仔成班圍埋一齊講野,我想搭下嗲,點知佢地話我講野1999=.=
我話:你班ON9仔緊係聽唔明我講乜啦, 我智商200300,所以你地同我溝通唔到姐
然後其中一個連登仔見到之後話: 哦...原來我地智商差成200咁多,唔怪之得啦...
咁我又接住講: 算啦,我都唔介意既...點知佢地竟然話我弱智仔,
仲同我講:我地呢個post每個人既智商都係500以上,又叫我死開啦,白痴仔咁
聽到佢地咁講我忍唔住流左少少眼淚
有冇人見左Fung Cheung Kee 係咪仲有 second in
求下大家唔好再話咩轉行,唔做工程了

你地試諗下大學professor 用左幾多心機教你地,中途轉行嘅,你地嘅老細用左幾多時間精力去培訓你地

你地咁做對唔對得住佢地呀,你地個良心去左邊呀

人地都係想揾接班人,令工程界長存落去

我相信大家揀工程e科嘅時候,都覺得自己有一個使命,就係成為出色嘅香港工程師,你地嘅夢想/使命感去左邊

希望離開左工程界嘅巴絲可以返黎,完成你地嘅使命/夢想,而有意入行嘅,希望你地唔好咁輕易出行
Wasp in完仲有 test
你係interview 定 test?
Interview
我 MEP in 月中in 完未有消息
收到Arcadis offer都唔敢講出黎
我都收到 reject左
點解
收到其他
Good choice
入到去做sub con
照填落 excel 到做個紀錄囉
唔講啦 都唔係大間
Civil?
點解
I know that feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞