【短故】《我家姐竟然做咗我班主任???》

850 回覆
652 Like 125 Dislike
留名
「平時你都係睇喱啲書架?」我嘗試打開話題,為免尷尬。

中學時期,總有啲女仔好鐘意睇小說,漫澄都唔例外。

「係呀。」漫澄把聲好甜美,好有雪糕嘅味道,姐係間唔中會停係學校出面嘅雪糕車,8蚊一杯嘅甜筒,嗰一種味道。

「你睇過?」佢好似好有興趣分享咁。

我當然唔會錯過喱個機會啦,「無呀,但係講咩架?我一陣去借嚟睇!」

「喱個故事係講一個女仔暗戀一個男仔,期間個女仔為個男仔寫咗一本日記。」

嗯嗯嗯,好似幾有趣,真係一個少女會睇嘅書。

「跟住呢跟住呢?」我扮到好興奮咁。

但其實我只係想更接近佢一步。

喱本書,就咁打開咗我同漫澄故事嘅第一頁。

我哋傾下書呀,睇咩電影呀之類,我後來發覺,原來我吹水功力,係咁深厚,可以做到張大隻眼講大話,唔會面紅。

過無幾耐,我家姐...姐係我班主任都入嚟,因為打咗鐘。

家姐佢眼神略顯疲累,而且化妝都俾以前濃咗。

我同你講,一個女仔開始化濃妝,就好難化返淡妝;就好似你食慣大波妹,你就好難去食返微波爐。

我之後都好少見家姐化淡妝。
都話咗你唔好玩咁夜架啦,我心底裡暗暗話咗家姐兩句。

但好快佢就開始點我哋做嘢,因為佢自己唔見咗拎個name list上嚟。

家姐佢就叫我同副班長落去教員室揾下,佢自己係度揾,臨走前佢仲同我單咗下眼。

屌!家姐佢認真架?認真幫我?

「快啲去啦!」佢命令式咁同我講。

「係。」漫澄佢傻頭傻腦咁回答,仲要好認真咁,搞到我覺得成個畫面好鬼好笑。

我同漫澄慢慢行落教員室,曾經覺得難以捉摸嘅女神,估唔到幾日就可以拉得近。

嗰種感覺好夢幻,唔真實,以前覺得啲人講得好誇張,有咩可能連自己係咪發夢都唔知咁戇鳩先得架?

依家我先feel到喱種疑幻似真嘅感覺。

文靜嘅佢,不發一言,無時無刻都同一表情,冷酷如冰。

所以我好多時候都係自言自語,先得到丁點兒回應。

我哋好快就揾到,然後返上去。

返到班房,只見家姐係位度企咗起身,大聲問:「係邊個寫架?」

「邊個係張枱度刻『Miss Tai ,我愛你!』架?」
加更聽日出埋佢 聽日出夠兩次加更
我愛大波姐姐
留名
LM
等緊家長日見家長
好正
Live左
食家姐
正個評先
lm
Lm
I love double 妹
留名
lm
留名
btw見到本初戀日記嘅劇情就諗起未來日記
push
lm
lm
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞