【短故】《我家姐竟然做咗我班主任???》

850 回覆
652 Like 125 Dislike
文呀!
聽日更新

我聽日會出埋個結局佢
好似返左中學咁,搞到有d掛住中學拍左拖六年既女朋友
push
聽日更新

我聽日會出埋個結局佢

結局.終

「漫澄!」講得出喱一句都已經股起咗我好大嘅勇氣。

但弊就弊在,我頓時個腦一片空白,轉唔到咁……

居然諗唔到任何嘢接落去,只能夠係度支吾以對。

「um……其實…er……」

漫澄一轉身,用佢天然呆嘅面孔望住我,期待我接住落嚟講啲咩。

佢雙眼水注注,瞪大隻眼,眨起佢迷人嘅眼睛。

似乎係同緊我講,「快啦!肯講未呀!我等你呀!」

「其……實……」

屌!橫掂都諗唔到講乜好囉,索性博一博啦!

其實有時博一博未必係壞事,話唔定會有意外嘅轉機,然後就有驚喜!

大不了咪衰咗,但依家唔講,我會後悔。

「其實我鐘意你!」我講完之後好似病咗咁,呼吸好唔暢順。

漫澄即刻笑,係呀,係聽完之後即刻笑!

佢嘅嘴角微微向上撓,喱一個笑容,帶點微甜。

「你終於講出口啦……我頭先好驚你唔講……」

漫澄佢由一個冷酷嘅女仔,變到好細路女,成知樣變曬。

一開始係有啲唔習慣,但慢慢相處落去,就習慣啦。

有好多人都係咁,初初相識嘅時候係無咩嘢講,熟咗之後就咩都講得。

你諗返起啱啱相識嘅日子,你會笑,仲會想笑鳩佢,『你睇下你之前,只係一個唔肯講嘢嘅毒撚。』

漫澄將我捉住佢嘅手腕順勢咁拖住我。

佢隻手好細隻,一手就捉得曬,心裡面真係好興奮。

當時嘅我,天真咁諗:「我想拖住佢拖一世。」
坦白講,我依家真係唔知講啲咩好,一時之間嘅轉變同埋享受緊當下嘅感覺,令我個腦轉唔郁……

原來真係會飄飄然呀?成個人無乜力咁,好似係度浮緊咁。

不過我唯一知道係度做緊咩嘅就係——

笑。

我係度傻笑,對住漫澄傻笑。

我可以想像到自己個樣有幾傻。

而漫澄都俾咗足夠嘅回應我,對住我甜甜地笑,彷如夢幻般的童話世界。

此刻,我切切實實地感覺到,初戀嘅美好。

我返到去見到家姐,心情特別好。

家姐見到就問我,「細佬,做乜你成日都係度傻笑?」

有時睇到啲電影呀電視劇,都唔會明點解男主角拍咗拖之後仲好似傻咗咁?成日無啦啦係度笑。

每每睇到喱啲橋段,都會覺得好造作,一啲都唔型。

時至今日,我先知道,無論你去到邊,都回味緊嗰一幕,然後暗自偷笑,心中不停咁暗爽。

雖然會不自然傻笑,但同時你又想俾人知你心入面有幾爽,你好想同人分享喱種喜悅。

「哈哈,唔話你知!等你心思思!」

我都唔明點解自己會講出口,但講得好順。換轉係平時嘅我,一定唔會講喱啲說話。

試問咁反常嘅我,又點會逃得過家姐嘅眉目?

佢拖咗我入房,關埋門,劈頭第一句就問我,係咪拍拖。

我無出聲,但笑得好奸。
「溝到啦?」家姐有點驚喜地道。

「係呀!」我壓抑住咁耐嘅興奮終於可以爆發到出嚟!

「叻仔喎!」家姐對我笑一笑,恭喜我。

我真係覺得我家姐好似天使咁,有佢做我家姐,我覺得好好彩同埋好幸福。

「多謝你呀家姐…… 」

「無你幫我手,我諗我一定拍唔成拖。」

我真心多謝家姐,喱句嘢唔假,由出世到依家,雖然成日鬥嘴,但佢依然係我身邊。

到我大個咗,好多嘢都變曬,人與人嘅關係原來好似紙咁薄。

一個好朋友就係由好多張薄嘅紙堆積成書。

而最好嘅感情,就係嗌交都嗌唔走嘅感情。

「嘖!」家姐笑住咁車我一聲,「你知唔知就算無我幫你,你都可以追到漫澄?」

「下?」我一早收起咗我個笑容,換成一臉認真樣。

「其實呢,一個女仔對你有好感,你唔洗點追都會一齊到,甚至佢會想盡辦法同你一齊。」

「就好比一個男仔鐘意一個女仔,會覺得個女仔做咩嘢都係對你好意思咁,係咪?」

我思索咗一陣,又好似幾有道理喎…因為我駁唔到。

「你又知唔知漫澄嘅表白信寫咗啲咩?」

家姐佢語出驚人,係喎,佢都有睇到架喎!

果然有家姐做班主任係一件好事,哈哈!

「佢講咗啲咩!?」我好奇心大發。

「嘻嘻唔話你知,等你心思思!」
「啱啱咁樣同我講嘢呀嗱?」

家姐秀麗嘅臉孔,配上狡猾嘅笑容,樣子十分清甜可愛。

講真佢真係幾靚,可以用國色天香嚟到形容。

「喂呀,家姐!我知錯啦……」我只好死死地氣咁——扮死狗。

「係我衰,我賤格,我淫賤,我犯賤……」

「得得得,拍咗你啦!」家姐滿帶笑臉,然後好溫柔咁摸我個頭。

然後講道:「吠兩聲嚟聽下。」

我咬佢!!!!!!!!!!!!!!!!!

「狗急跳牆見過未?」我笑言。

間房充滿笑聲,有家姐,我係開心嘅。

笑聲過去,家姐話,漫澄封表白信係寫佢鐘意一個男仔,而個男仔,就係佢隔離。

我明曬,原來漫澄都係鐘意架之前!

當堂心入面好爽,完全喜形於色。

「你睇下你,笑個樣,賤撚到呢……又淫喎。」

「不過,你依家稍稍體驗到愛情嘅魔力,應該明點解愛情會令人失去理智啦?」

家姐強調後面嘅「理智」。

我知,家姐之所以會話做人SP,都係因為愛情嘅魔力。

我有啲明白,如果依家我同漫澄分手,我諗我都會一樣失去理智,失魂落魄。

愛過,就唔會想承受失去嘅痛苦,因為真係好痛好痛好痛。

初戀嘅影響力係大到,就算你老咗,你都會記憶猶新。

無論係短暫,蜻蜓點水式,定抑或愛情馬拉松,當人問起:「你初戀係點架?」

你都一定答得出。
「明啲啦,不過家姐呀……」

「嗯?」

「我都希望你可以搵到個好碼頭,陪你行過喱一世,風雨同路。」

「我都希望得呀,你估咁易咩?」

「一生人遇到嘅人無數,又有幾多個留得住呀?」

你臉上嘅笑容僵持咗一陣,我睇得出,其實你一路以嚟都係想要簡簡單單嘅愛情,可惜降臨係你身上嘅,都係噩運。

你表情話俾我知,你心底裡係仲期望緊愛情,無論跌咗幾多次都好。

細佬我真係做唔到啲咩,幫唔到啲咩。

但我會祝福你,搵到個真係錫你嘅人。

你值得擁有喱個幸福。
Sorry遲咗出 好對唔住!
聽日再打埋啲感言
溝到佢有啲快,
想睇到英雄同漫澄多啲交流,
不過都係樓主好波
個尾埋得OK, 完得自然, 唔會有種"完?"嘅感覺, 收貨.

然後係追數, 迪士尼呢?
完!
女子目弟
睇完
聽日再打埋啲感言

聽日

我打咗係facebook同紙言度
新故:[url]【邪惡迪士尼系列】《白雪公主與七個毒撚》 https://lihkg.com/thread/335626/page/1?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區[/url]

希望可以支持下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞