[真人真事] 重寫以前香港發生過冷門既命案奇案 (2)

481 回覆
69 Like 12 Dislike
原來死左咁多人 仲要咁近期⋯⋯
我覺得而家多佐人行山, 但唔會留意自己技術, 體能同裝備, 更加係第一次去果條山徑, 或者睇YOUTUBER行佐就當自己識行。

實際上, 如果條路係難度高既, 應該用APPS, 紙質地圖反覆對比, 清楚知道自己點行, 同埋要行幾耐。最緊要係有人陪同你, 同埋有適當既裝備, 例如頭燈, 飲用水, 合適既衣物(例如一件風褸同抓地既行山鞋)。行山應該循序漸進, 知道自己幾多斤兩先。

所以我極度推薦D有興趣行山既人可以上山藝堂, 學習行山態度同注意事項先。
lm
大家 呢度唯一規矩
唔好quote文黎覆
下月:
原來死左咁多人 仲要咁近期⋯⋯

其實只係針對飛鵝山做統計
如果計埋其他山 每年起碼超過十幾人因為行山意外身亡
多數都係失足跌落致死

Victor.Oladipo
我覺得而家多佐人行山, 但唔會留意自己技術, 體能同裝備, 更加係第一次去果條山徑, 或者睇YOUTUBER行佐就當自己識行。

實際上, 如果條路係難度高既, 應該用APPS, 紙質地圖反覆對比, 清楚知道自己點行, 同埋要行幾耐。最緊要係有人陪同你, 同埋有適當既裝備, 例如頭燈, 飲用水, 合適既衣物(例如一件風褸同抓地既行山鞋)。行山應該循序漸進, 知道自己幾多斤兩先。

所以我極度推薦D有興趣行山既人可以上山藝堂, 學習行山態度同注意事項先。

無錯 行山之前準備一定要做足
所謂準備都唔係剩只睇Youtube咁簡單
千祈唔可以怕老土睇地圖/搵人陪 呢D都係基本野
再安全D真係最好上埋山藝堂
成日話欺山莫欺水 但其實行山危險在
你唔識游水固然唔會貿然落水
但行山真係因為看似簡單
好多人就係準備不足之下去做所以容易發生意外
補圖 比大家睇下自殺崖有幾險要
果時唔識死同個FD行埋出去影相
而家再黎應該唔敢了
我反而想知T座跳樓果個係關乜野事
細個住德福,果陣都成日去c座果邊玩
手足唔好quote文
T座跳樓果個婦人
應該五個死女者其中嘅朋友
但係關於佢既資料少之有少
倒如身平背景 自殺原因
都係無乜提及 大家重點放哂落五名死者到
少少update
忙埋今日可以會繼續寫返文
bro, LM
等大家知道我仲生存無棄post
德福花園嗰單 依家住緊嗰間屋嘅嗰戶人
賣就賣唔出 租就keep住有
問題係個單位每個角落都死過人
終於由post 1追到live
same但樓主冇update了
Sor, 未睇到話唔好quote就回左
真係第一次睇到T座跳樓單野
題外話,無記錯T座係狗宿舍
你食西瓜飽未?
5月留名
睇得出樓主仲係好忙

文呢ching
係到 但呢期真係無時間
盡量擠擠出黎寫
屌 依家追返第1個post
先知鑽石山條隧道出過事
以前仲成日行過安已不
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞