[真人真事] 重寫以前香港發生過冷門既命案奇案 (2)

481 回覆
69 Like 12 Dislike
好少可有女仔岩呢啲
Ching高汁
佢男人黎唔好比佢呃到
走數49000
星期日前一定有
樓主仲未有貨
蓮花山焦屍情殺案

貯水池中的恐怖焦屍
1993年5月某日,荃灣蓮花山下花山村既李姓村民因為屋企村屋水管漏水,係請求水務署人員前來協助仍然搵唔到原因之後,決定親自沿水管上山調查,係途中經過一個廢棄貯水池,嚇然發現裡面有一具殘缺不存既燒焦屍體,從而揭發因忘年不倫戀引申出黎既情殺案...

法醫係接報後到場驗屍,發現死者頭腳被燒至化骨、身體四肢被斬開分散各處,因此相信現場唔係第一案發現場。而因為屍體實在難以辦認,警方只能通報失蹤人口組咁大海撈針,睇下有無人既親戚朋友係最近失去聯絡。果然係無耐,就有個男人因為母親多日失蹤於是前來認屍協助調查,佢雖然都無法透過屍體樣貌分辦出死者,但就憑警方係事發現場搵到既一抽鎖匙,成功打開佢屋企以及所經營既旅館大門,確認事主正是其母親韓蘭芳。

雖然警方成功查出死者身分,但係對案件事發經過等都係毫無頭緒。事隔十年,就係案情膠著多年不了了之之際,一名因偷竊而係內地被捕既男人阿權竟承認自己就係兇手!

「同是天涯淪落人」
案發時韓蘭芳43歲,育有一子一女,早年經歷兩段失敗婚姻,但「情場失意職場得意」,佢係個人事業上撈得有聲有色,係旺角經營一間生意經常爆滿既旅館暨旅行社,仲係仔女眼中被視為一名持家有道、任勞任怨、母兼父職既母親。因為旅館早已上軌道,所以韓蘭芳閒時都會去到荃灣河背街一間士多打麻雀偷閒娛樂,韓蘭芳就正正係果到結識左改變佢一生既男人。

當年只得26歲既阿權係1993年初來港,係呢間士多打工看鋪寄宿,因為士多成日會有客人黎打麻雀,阿權間唔中都會補三缺一咁「戥腳」,於是無耐就同韓女混熟。韓蘭芳年過四十但風韻猶存打扮入時,與同樣都係離過婚既阿櫂非常投契,逐漸進展至發生超友誼關係,經常偷偷約會開房什至係士多入面做愛。

表面上阿權唔介意韓蘭芳大佢十幾年,經常以老公老婆相稱;但另一方面阿權又知道韓蘭芳同時亦有唔少親密男友,心裡覺得大家都只係咁岩「同是天涯淪落人」,將呢段有性無愛既關係視為各取所需既表現,就算一齊落去都係唔會開花結果,所以係不久之後,阿權就係卡拉OK認識左一名年紀相若既女子交往,同時亦都打算向韓蘭芳攤牌,結束呢段不倫關係。

無心殺害的棄屍過程
係5月12號夜晚,韓蘭芳又去到士多搵阿權,閒談之間得悉原來韓蘭芳一早知道阿權「背叛」佢,係出面私交女友「出軌」,因此醋意大發前來大興問罪之師。就係爭執之間,士多電話響起,韓蘭芳思疑正是阿權女友來電,於是衝到樓梯口搶接電話,阿櫂阻止同時「不慎」將韓蘭芳推下閣樓導致重傷致死。

阿權大驚,聲稱自己當時腦海一片空白,係冷靜過後認定「比人見到實知係我做,到時就要坐成世監」,於是就部署要毀屍滅跡。阿權先用牛肉刀將韓蘭芳分件分截咁斬開,裝進兩個紅白藍大膠袋,係用清潔劑清洗現場過後,又以「運送肥料為由」叫來朋友渣車接載自己至叔伯係荃灣蓮花山下花山村既農地。阿權到埗確認四周無人後,就拎出預先準備既電油焚燒肢體,又將殘肢棄置係荒廢既貯水池內。

真相羅生門
翌日,阿權係電台得知韓蘭芳屍體被發現既消息,但佢依然若無其事咁繼續工作生活,係士多倒閉之後先返回內地生活。唔知係咪多年來抵受唔住良心既責備,阿權竟然係偷竊案被捕後和盤托出,但又係庭上反口覆舌堅持自己唔係有心殺害韓蘭芳,最終因為誤殺及非法處理屍體罪名成 立被判入獄九年半。

然而,女死者兒子係判列後為母親品格平反,表示母親對阿權「無可能睇得上眼」,阿權明顯係想謀財害命,因此理應處以謀殺罪。時至今日,兇手已經刑滿出獄,但係韓蘭芳既性命就早早定格係女人四十既美好年華,而當中事情既真相亦都係無人知曉...
出左
竟然有
可能轉頭打多篇分析
今日無咩野做
死厹
屌你老母
唔抵得牙
禾吊泥露毛牙
留名
樓上咩事
我狗竇啲手足黎
你地好撚mk
不過竟然有文 入黎推推
識埋ok?
交流案情唔要佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞