小朋友齊打交個製作人畫左幅加密藝術

350 回覆
307 Like 5 Dislike
NFT
睇曬都係唔明
完全唔明NFTs同Cryptoart
簡單黎講即係原作者畫家幅野之後
就有粒 加密coin(用區塊鏈整出黎)
證明佢係擁有人 得一粒
跟住就好似btc咁用黎交易
(我理解係咁,有錯請指教)
咁買左呢個擁有權有咩得益? 純粹打賞?
因為粒coin獨一無二 所以唔會好似真藝術品咁會有無數仿製品 所以就會保值甚至升值
我理解係你會擁有左張圖既版權
其他人要用黎做商業野你就可以向佢地收錢
但如果係show俾人睇就免費

條link都講左
其實好似係ps4獎杯咁
用黎哂命多
因為你擁有左張圖但唔係淨係你自己先欣賞到

其他人都可以睇,但你可以話俾人知張圖係你既
藝術品嘅嘢要作者死咗先出名
因為無人再畫到同你一樣嘅畫出嚟
未聽過
個名仲普通過LF2
其實諗番20年前已經有lf2呢隻咁smooth 既game 玩整果條友真係好撚柒勁
小熊四十歲未
我玩lf 2個陣仲係小學

在 2008 年時,小熊把心一橫,放棄在微軟的工作,全心投入遊戲開發,成為香港為數不多的獨立遊戲開發者,並開發出《英雄大作戰(Hero Fighter)》。

沒有穩定收入,沒有團隊,只有一個人在家裡獨自做開發,這七年一點也不容易走。小熊每天十點起床,一做便是做到凌晨二,叄點,星期一至日也在工作。因為只有一個人,從人物設計,圖像設計,遊戲開發,調試,影片剪接等等全是小熊一個人包辦。「我覺得自己在這創業路上好像一隻烏龜,走得很慢很慢,好像沒有什麼出路卻還不放棄,全憑一股傻勁堅持到現在。」

大概在 09 到 10 年,電腦版的《英雄大作戰》問世,為小熊帶來一些收入。只是好景不常,遊戲很快便被中國破解團隊破解,讓玩家免費任玩。收入頓時變成零,小熊坦言心情直跌落谷底。

「那時候我足足沮喪了兩年,整個人變得好頹廢,在家不想外出和人溝通。」』

「還記得有一次我看見一本雜誌在介紹我的遊戲,我興高采烈地翻開,怎料第一頁便是教人如何破解我的遊戲,免費下載來玩,讓我感到很心酸。」

《英雄大作戰X》小熊:香港獨立開發者的血與淚
https://kknews.cc/game/mkzverp.html
wow
好撚慘
NFTs呢個concept真係好on9
完全唔明點解啲人會用幾千eth買幅bot gen出嚟嘅畫
屌你老母支那狗
又MS又Google
真係生不逢時
我見到Indie game啲gameplay好就買
好多時候無時間玩都買咗先
咁就無咗個香港創作人

BTW content farm唔好貼Link
我記得都係
應該有幾款遊戲
信報呢個訪問詳細 d

小朋友盡地一煲變英雄 打足二十年
http://startupbeat.hkej.com/?p=18584
Click入去Google play條Link想下載課金
點知冇咗
真係好有才,細個嘅童年佢有份建造
啱啱上Hero fighter個FB仲搵得返APK
可能同Google講唔埋所以下咗架
依家好似係搵人代管理FB Account
但iOS係仲有嘅
FB有人留言想課金
但佢話因為冇iOS裝置做唔到Testing
要用戶幫手輸出返IPA
宜家Android冇內置課金 但一路Keep住更新
我下載落嚟打咗幾分鐘
美術係舊啲
但我覺得係好Game嚟嘅
雖然格鬥Game本身都死死地
不過配合返手機 好多嘢簡化咗

有錢可以多少幫補吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞