小朋友齊打交個製作人畫左幅加密藝術

350 回覆
307 Like 5 Dislike
好 sad
我反而覺得佢為左注重遊戲爽快體驗,
放棄左一部分美術設定嘅執著,但果種粗糙感配合個遊戲,效果反而好正,
你可以話無心插柳,
但係無心插柳都係天份嘅一種
人生有幾多7 年
堅慘

不過當時其實可以揸住
"LF2原創者,零收入獨自苦鬥七年,新作慘被破解等乞食"
呢個topic 做一波宣傳,能唔能夠起死回生唔知,最少都可以令到LF2曾經嘅玩家,
知道有呢個正統續作丫

其實今日,此時此刻,
都仲可以係一個拐點,
小熊如果你睇緊的話,諗諗我講緊咩,
你仲有機會架
小熊係澳洲 Google 番工
佢應該無咁多心力搞啦
LF2係 配合得好好
我係講HF 色彩細節搞多左
原來係咁
佢已經all in 左一次,
付出已太多
2015 年既訪問

從《小朋友齊打交》到《英雄大作戰》 - 單打獨鬥二十年
http://h9856.gameqb.net/2015/07/blog-post_22.html

簡體原文
「从“小朋友”到“大英雄”:单打独斗二十年」 / 作者 Delia & 高洋
http://www.chuapp.com/2015/07/01/175779.html
如果佢係出生喺美國,際遇應該好好多。
真係"果個年代"嘅遊戲人

令我諗起之前睇大陸電競業嘅文章,
第一代直播打機嘅人講翻,
當年係咁易喺自己channel 賣下廣告都比班fans屌到要切腹謝罪咁滯,
反觀而家LoL 啲主播,
靠直播果時賣下keyboard mouse 都可以買樓了,
未計收費打賞

你可以話無奸不商,
但所有為產品賭上開發者一切嘅故事,
都係包裝
咁佢而家都去左google,
叫做走返佢本身應該走嘅路,
都叫做冇埋沒才能嘅
寫141條友點?係咪比人拉左?
我覺得寫 141 條友勁好多, 起碼真係搵到錢
lf2 呢啲死咗都冇人知, 同埋只不過係普通2d game, 喺嗰個年代其實用directx 好多人都做到, 我亦都有做過3d engine 嘅嘢, 真係由零到一做起, 最後都係去咗炒樓同炒股
你可以不停Copy/用同一張圖去整無限個coin再放返出黎賣
呢個真係識唔識做生意既分別
小熊只係想整好玩既game 而唔係好賣既game 同佢本身真係太有良心
計商業化lfo 真係走得最好,但唔好玩最尾仲要爛埋
其實依家嘅時代環境唔同咗嘅又
全世界嘅人課金意慾都同以前差好遠
當年做唔到嘅野唔代表往後都做唔到

但如果佢有心搞嘅話,
係真係至少要組一個團隊而唔係一個人去整
其實M$ GOOGLE 返工,
過多幾年應該可以退休
到時再睇下佢會唔會再整
但即係好似蒙羅麗莎咁。你可以證明有一幅係真,但其他人都可以模仿佢黎畫然後埋出去,而賣家都當然知道係模仿。即係可能真跡會賣天價,但模仿畫都依然係有價有市。
但即係好似蒙羅麗莎咁。你可以證明有一幅係真,但其他人都可以模仿佢黎畫然後埋出去,而賣家都當然知道係模仿。即係可能真跡會賣天價,但模仿畫都依然係有價有市。
觀瑪仔
完全同意
我都算係半個做依行既
one man band真係好有難度
由創作到推出同營運一件product
都唔知要用幾撚多心機同時間
仲要唔一定掂
加上營銷本身又係一門學問

同人合作每人做返自己擅長既野
起碼一個人寫code另一個負責business野
相信成件事既順暢D
當然要搵到個好拍檔都係好難
始終都係講彩數

其實真係好佩服佢有膽識去辭職做hf
依樣野唔係個個人都做到
我諗佢自己睇返轉頭都會覺得慶幸曾經做過無遺憾
版權一早賣左出去冇計, 鬼知宜家整game咁好揾咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞