依家做男人係咪真係咁悲賤

24 回覆
4 Like 6 Dislike
今日喺巴士,有條女一上車就兩手fing fing上樓梯
佢條仔就停咗喺車頭
條女見佢咁耐都未行問佢係咪冇錢
咁我就好奇望吓啦
哇,一個大男人幫女人孭背囊,細細個嗰啲
個背囊有冇咁重呀?就算唔重一大袋嘢都話吖
真係唔怪之得通街都係公主
咁係因為浪漫定乜我真係睇唔透
真心睇唔起幫女人拎手袋嘅廢柴
又係嘅,依家啲韓劇oppa仲要同啲女人交換高踭鞋著當浪漫,港女唔有樣學樣仲邊有尊嚴
依家浪漫嘅定義就係有個奴隸比你呼風喚雨,男人做到咁悲唔悲賤,核唔核突?

利申,已婚,冇追過吊高嚟賣嘅臭雞
幫條女孭下背囊都唔得
惡過共橙黨
要睇吓咩原因囉,手掌咁細仲要扁嘅都要個男人幫孭,唔好帶啦嘛
搭個巴士都可以射到一地都係
佩服佩服
其實本來係想講佢冇比錢直接上車等個男人幫佢比埋
但嗰陣冇仔細留意,只係印象冇聽到入錢或拍卡聲,又見佢上咗幾級又行返落嚟,似係聽唔到有人幫佢比錢先落返嚟,不過唔肯定就收返唔寫岀嚟
你話吖,唔重又細又女人袋,一個大男人做乜要爭住孭?
正臭鴨
所以話
男人買包包俾女人
其實係自己用買貴啲都好
孭袋同未比錢有咩關系
因為我係無所事事睇到嘅,印象係冇比,唔肯定,所以都係del走咗段字,樓上有講
咁即係手袋定背囊?
有分別咩,咪又係女人袋
反而想知點解咁肯定個背囊係個女人
而唔係本身就屬於個男人
咁多謝你解答咗我唔係懶浪漫先會孭女人背囊
原來係個男人鐘意孭個一睇就知係設計比女人,幼稚園派比學生孭嘅背囊都仲大過佢嘅背囊
反而呢樣我接受到,即刻感受到自由,女人可以揀著男裝,男人都可以用女仔嘢
我只係接受唔到男人為屌閪甘願做奴隸

係條街度跪低同條女綁鞋帶先賤
又有幾賤阿
條女跪喺到幫你含就得
哇,呢個仲經典,個閹人依家點
係冇自理能力吖
弱智低能腦殘吖
定公主病癌,鐘意高高在上咁望住自己男朋友好似奴隸咁幫佢綁鞋帶得到滿足感?
好似啲男人鐘意顏射咁嘅心態
真係愛嘅點捨得顏射條女吖
同樣道理,條女當你ATM,奴隸,死物嚟嫁咋,仲點會尊重你吖
咁嘅女人仲當佢女神,中岀即飛都嫌閪臭,都唔知係第幾手用過
其實就算係 都唔算咩大問題

如果個袋真係細到細路仔書包咁
又唔係個男人拎到喘晒氣個 女人都唔幫手
雙方啲嘢你情我願幫少少忙 又未去到十惡不赦
拎個袋 綁個鞋帶 唔一定係侮辱性
其實同遞杯嘢飲餵佢飲咁簡單 無咩分別 2個人幫個細忙好自然
引用子華講個句 問你攞貼士就打劫你咁

我相信搭車嗰幾蚊 2個人夾一次過俾散紙都正常
因為同一張八達通短時間應該拍唔到兩次卡掛...
好似我同男朋友咁睇落都係次次食飯我俾錢
但其實全部都係既大家既公費袋出錢
兩個人點相處點分撒有時好難講得埋

唔係指你講既女人一定無公主病
只係想提 其實呢類例子真係好小事
拍拖如何咁小舉動都覺得好大侮辱 其實好多嘢會計住計住 自己會唔開心
你係愛條仔嘅,會唔會叫佢孭個同佢唔相襯嘅袋上身?有冇咁嘅必要先?又唔係重又唔係大件

你係愛條仔嘅,會唔會連綁鞋帶呢啲咁理所當然自己做返嘅貼身事都要對方幫你做?就算你話著短裙唔方便,哈,你明知唔方便都要咁著擺明就係奉旨要人幫,理所當然,咁仲唔係公主對奴隸嘅心態?

遞嘢飲又點同呢?分別在於個袋嘅對象本來係比咩人,因咩原因去咗非對象嘅人度,同嗰件事係咪貼身事

杯飲品人人都飲得,邊個拎都一樣,所以好聲好氣叫條仔幫手拎冇問題,但呼呼喝喝嘅話就有問題,咁樣

條女係咪咩夾散子我就唔知喇,只知佢一上車冇猶豫直接上樓梯唔等人嗰下,佢嘅語氣態度,加埋個袋,條女應該似係有病喎

事實上覺唔覺侮辱真係得當事人知,一個願打一個願捱,旁人冇可能影響佢哋嘅行為,我都冇可能當面屌柒佢兩個,事實上真係唔係傷風敗雅嘅事

只係同為男人,我覺得件事好核突,條女冇尊重你仲要做跟尾狗,其他人都影響唔到我對呢啲事嘅睇法

有尊重叫情趣,冇尊重叫當人奴隸
或者重點係關
我覺得兩個人生活 拍拖咁親密
個人黎講真係好少會理 幾時分你既定我既
似男人嘢定女人嘢

你擔心個性質 類似有人男人好怕幫手買M巾
覺得望落去男人拎住好怪咁

因為我假設如果呢一刻行街見到男朋友鞋帶鬆咗
我都應該好直覺地幫佢綁返好 自然到唔洗思考嗰種
相反我買完嘢對方直接幫我手拎我都覺得幾正常
就算對方行街買到嘢拎耐左 我都會接手拎 (就算睇落係男仔玩具?)
真係諗唔到拉到關尊重事

我都明你指出個問題位係啲咩 互相尊重好緊要
我都認同 亦都由一樓唔覺得個女人語氣態度有咩問題 只係自己行快步
我只係想帶出個女人既‘罪狀’既另一面解讀可能性
買M巾都叫係有需要吖,之前講嗰啲係有冇需要,同邊個都發岀「做」嘅指令

你發現鬆咗,你自己主動要綁,當然冇問題,掉轉男人幫女人都一樣,但你仔細諗吓,有幾多男人係心甘情願主動自己走去而唔係女人要求命令去綁,我就唔見喇,鐘意呢種奉獻式嘅幫嚟幫去多數都女人嚟

仲有幫買M巾唔係唔得,但日常自己嘢自己處理返係天經地義,唔係老奉幫你買嘅,個女人要知呢點先囉,知嘅,好聲好氣嘅,新界岀到港島幫你買一串燒賣都得喇,心甘情願,不過都係嗰句,係愛你嘅,唔會要你一個去咁遠買一串燒賣,一係就一齊去,一係就樓下燒賣頂住先

同埋你嗰啲例子,全部都真係唔係講緊命求,要求嗰種,當然唔關尊嚴事,錯晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞