Bitcoin / Crypto 集中討論區 (134)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
謝謝大家
美國佬又出黎搞事
星期六日要交人
好似錯過咗好多嘢玩,同埋今個星期六日居然係升

可能登仔1.9 trillion 有啲用
Q:礦合約好唔好?
A: 唔好信任何挖礦合約(尤其係火燎森、Mr. ghost、幣少推嗰啲),好大機會會蝕錢同拎唔返本,直接用交易所買幣仲好

Q: 買幣咩平台入手好?
A: Binance 幣安, FTX, 火幣,理論上最好用市值大間既exchange 因為crypto係仲未好受到監管,出事未必有得賠,多人用同埋信譽良好交易所會有保障啲。唔好用不知名交易所例如JPEX(幣少scam黎)
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1v1ghGoOKv1NwyePapqbYRSQ4L3zRn8p-0GnVNRPgvDM/edit?usp=sharing (Credit to 津巴)

Q: 幣安要點入錢?
A: c2c (推薦),多數用fps買,但轉數比人果時千其咪撚寫bitcoin等字眼。記住跟足賣家指示,否則有機會無晒d錢。其次可以credit card但要比3.5% fee。

Q: 幣安要手續費?
A: https://www.binance.com/en/fee/trading
Q: 啱啱入咗錢,有咩幣好買?
A: 買咩幣都好,最好自己做咗少少功課搵下咩嚟。懶搵資料嘅可以直接買XRP (不過自己搵下XRP啲新聞先啦。)

Q: 想贏大錢,玩孖展好唔好?
A: 自己衡量風險,賭徒心態最易出事。有人約agent 睇樓,有人ifc 排緊隊。

Q: All in alt coin(non bitcoin),貪佢賺得快好多?
A: 入妖幣悔終身,比特以太更稱心。無錯係升得快,但跌到變0 嘅機會較大。
經典例子: BitConnect 一個禮拜跌到變0。

Q: 有咩資訊渠道可以參考下?
A: https://www.blocktempo.com/2021
https://cryptowesearch.com/category/newbie-guide/ (Credit to HKGo 巴打,歡迎follow佢IG page)

Q: 入門建議?
A: 新入黎既巴打, 我真心建議買BTC/ ETH (正幣) HOLD 1個月先
每日做mon po 狗, mon 實個市同呢度. 慢慢適應幣市節奏,之後先諗long short, 合約, 槓桿呢D.
因為幣市波幅太大, 你永遠唔會知聽日係咪幣災
even 係牛市, 回調30-40%係非常常見既事.心臟同財力都未必咁易承受到 (by Inner_Wave 巴打)

Q: 買咗唔少crypto,驚交易所執笠,可以點算?
A: 擺crypto係exchange wallet意味住你將啲錢交比exchange 託管,你無full control。not your key, not you money.
而Cold wallet就係完全離線既wallet,可以減低被hack風險。Cold wallet可以係hardware wallet(safepal,Ledger Nano etc…) software wallet 就有: Trust Wallet,Metamask etc... 普遍交易所射錢去銀包係要手續費。切記,只有自己掌握private key嘅銀包先叫安全!!!!

PS: 切記要記低cold wallet個recovery seed (通常都係12/24 個生字) ,拎紙抄低佢又好背咗佢又好,你一但洗咗機而你又唔記得個recovery seed咁你啲錢就會留係個wallet入面呢世都拎唔返出嚟

Q: 追po成日見到有人講農場,farming,defi,係咩嚟架?
A: defi(去中心化金融 )係比較進階嘅玩法,defi裡面仲未好多人識用所以回報高都好誇張(誇張到好似scam, 雖然唔少都係)

因為defi 呢個新興市場仲係好實驗性質,所以裡面暗藏大量風險,包括你farm 嘅幣幣價變0, dex 被hacker 攻擊(非常多)令你資金損失,無常損失(唔易解釋,新手自行google 下)等等,所以都仲係非常之高風險,不建議新手一入幣市就玩。

而且呢類defi 平台係permissionless, 出事有損失你係會拎唔返啲錢

建議先了解好幣市生態。若果要開始,可以先準備wallet,bnb,你目前有流動性嘅幣。詳情可以參考HKGo 巴嘅網 :

https://cryptowesearch.com/2020/12/16/trust-wallet-pancakeswap/

如果要係trust wallet enable Dapp,可參考: https://community.trustwallet.com/t/enable-dapp-browser-on-trust-wallet-ios-version/98308?fbclid=IwAR3vJT6swJJrQCXJqcRBdXYL21qfQISJkQXHMvJ_ZI9_LSuVyoQ-uHiOOew

新農場/fork場警世輸錢大法
1. 遲入場比人割死
2. 早入場唔願走仲要合Lp farm
3. 過夜
4. 想做摸頂大師最後一個高位放
5. 唔識上bsc unstake/pcs lp
6. 覺得入場無一倍都唔走
7. 比seedphrase人

投資涉及風險,加密貨幣價格有時會大幅波動,價格可升亦可跌,更可變 得毫無價值。投資未必一定能夠賺取利潤,反而可能會招致損失,往績數字並非未來表現的指標。

好似有人話下星期會暴升

比人一車車送去填田既泥馬急需各位支持
愛護泥馬
現價5.8
滅世棍
美國佬真係好垃圾
屌你美國佬起身就出貨
美國佬好冇野
ETH垃撚圾,以後唔撚玩
bull trap
long左
bjoy
其實C仔係咪同穿山甲一樣等比人take profit之後大户玩哂個場?
但唔同嘅係穿山甲個場玩死咗都冇事 Avax仲有佢本身個價值
但西巴C仔價低,條team冇油水會唔會比人棄project走人
3月
weekend
但美國佬一起身就
死垃圾𧋦蟈狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞