我係一個無牌輔導員,可以令你每日都重溫同一件事。//《記》

1001 回覆
261 Like 3 Dislike
夠數加更啦
如果一個男人,不論其他原因為咗孝而咁對另一半,一早畀人屌到仆街,女方應該都會忍唔住同佢分手。雖然羨青你寫得出件事嘅無奈同埋社會嘅問題。但幾廿歲人都裙腳,其實不論性別都十分之摟打
利申: 好憎裙腳仔女。
Pish
Hello!

每個單元都會有一個位
擺喺現實香港會畀人屌,但故裏冇事/被接受或輕輕帶過
所以沈嘉玟其實係幸福嘅。
羨青你真係成日都將啲角色寫到好似讀者身邊啲fd咁(嗰啲我會好想屌醒嘅fd
*

「咁睇得出你哋都好努力去維繫雙方嘅感情嘅。」我說。

「緊係,老婆就得一個——只係有時一諗到,呢啲嘢有取捨,而佢唔會揀我,就會有少少唔開心囉,不過都只係抱怨吓啫。」

*

每次聽見岳母的話,他是有不悅、受傷、困惑的情緒,但他沒有因而嬲怒嘉玟。

「對唔住呀老公。」嘉玟說。

「得啦,嬲唔落你。」

係我自己冇用,王裘居心想。

在香江,他這樣的男人會被恥笑的,不論是文化傳統、社會結構,各方面都的渲染都說:男人應該是家中支撐重擔的那一個。雖然這個說法,對男性和女性都不公平,但約定俗成,在固舊中求變始終不容易。所以,就算他有時也生氣於嘉玟的優柔寡斷,但他冷靜下來,始終也歸咎自身。

「你冇唔好呀!」她像看穿了他:「只係可能,我媽咪想我生活有多啲保障,如果又冇愛,又冇錢,會好冇安全感啩。」

「你點會冇愛。」

「難講。媽咪話,爸爸以前都好愛佢。」

那次,嘉玟如此揶揄母親。

「你成日都咁講,話有樓、有錢好重要,點解你仲嫁畀阿爸,然後咁多年都住喺度?」

後來某天,母親和嘉玟分享了自己與丈夫的事。寥寥幾句,老土,但確實存在她生活的每分每秒。

她指一指一直戴住頸鏈,那是生了嘉玟之後,她獨自一人出去買的。

「你老竇起初都好愛我——我諗應該係嘅。」

「冇呀,跟住結咗婚,同佢生咗你阿哥之後,佢就開始唔係好望我;再生埋你,可能我都肥咗啦,佢對我更加冷淡。我覺得,乜嘢都冇晒。」

「你婆婆呢,就好反對我嫁畀你老竇,因為佢又窮、睇落又冇咩擔當咁,話唔會錫老婆喎。我嗰時緊係同你婆婆鬧交,覺得——憑咩睇唔起佢。」

「我生咗你兩個之後,身體好差,個人心情都好差,你老竇又咩都唔理咁。嗰時係你婆婆畀咗筆錢我去睇醫生,又買吓嘢咁,有時幫我凑吓你哋。嗰段時間,我好開心,攞住啲錢,竟然覺得好踏實,好安心。從來都冇諗過,原來同你老竇一齊,可以咁唔開心。」

「錢係好穩定㗎,愛唔係。」

「而家佢終於老,終於乖乖哋留喺屋企,終於望多啲我。但係,已經冇用啦。」

母親之所以一直都不和嘉玟說,是因為怕破壞了女兒對愛情的憧憬。

母女之間的親密無間,到底應該有個限度;若讓嘉玟知道此事,難免對父母二人有預設立場或偏愛一方,某一方因此而得到更少的愛,也不公平。

可是現在不說,她怕毁了女兒的終生——如此嚴重。

嘉玟思索,仍然堅定地說:「裘居唔會㗎。」

母親答:「可能啦。總之,有錢真係好重要。冇人會愛你一世,但錢唔會有腳。」

她摸一摸頸上的項鏈。

心理學有種說法,已婚女子總喜歡在惆悵、迷惘、無助間撫摸婚戒,因為愛人能給她依靠,她便不知不覺地扣連在二人定終生的物件上。

以前,母親更喜歡在話語間的停頓摸弄戒指。

嘉玟擁抱母親:「你咪愛我一世囉。」

「當然,係你老竇唔係咋嘛。」母親落寞又平和的笑。

*

「噢。」王裘居說。

「嗯。」

「放心,你依然唔會冇愛。我會一直一直對你好。」

「我肥咗呢?」

「你以為自己而家好瘦咩?」

「喂!」

他們打鬧。

*

我說:「咁你哋關係都幾好喎。」

我忽然發現,不是每個來的人,都被哀傷凌駕。至少,王裘居不是。

「係嘅。不過岳母都係唔太鍾意我囉,我都想快啲同老婆住。」他說。

「哦⋯⋯」我點頭。

「你唔使擔心,我嚟係想吹吓水咋。」他輕鬆地笑。

「快啲問佢啦!」

聲音說。

我問:「你有冇話想返去以前嘅邊個時候?或者,好想記住某啲嘢嘅?」

「有。」

「係點?」

「同老婆無憂無慮嗰段時間囉。」

「咁呀,如果、我話如果,你每日都可以不段重溫嗰段記憶,你願唔願意?」

我嘗試問他。
下次加更係150正皮
留名支持,都可以follow:
Instagram:@chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
MeWe:張羨青
https://mewe.com/p/%25E5%25BC%25B5%25E7%25BE%25A8%25E9%259D%2592
Penana:https://www.penana.com/user/73839/
想知巴絲們有冇因為家境而遇到婚戀嘅不順利?
例如畀伴侶睇唔起、覺得會遇到更好etc.
男女都得!

心理學有種說法,已婚女子總喜歡在惆悵、迷惘、無助間撫摸婚戒,因為愛人能給她依靠,她便不知不覺地扣連在二人定終生的物件上。

説來奇怪,我都好鍾意摸我條手鏈上面刻咗我哋個名嘅果塊牌,唔知點解摸住佢會覺得好有安全感
正面動機正面態度正面行為
支持屌
(應該係算?)

有時覺得青青啲別字都幾有個人風格
感謝提醒
記得我咩我儲多啲文先睇
hello
無牌
摸戒指我淨係諗起賭神摸玉戒指
窮人生仔正仆街唔係因為無錢無物質
係因為功利無眼光無遠見無同理心

牙朗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞