我係一個無牌輔導員,可以令你每日都重溫同一件事。//《記》

1001 回覆
261 Like 3 Dislike
只可以話
有啲嘢唔係咁黑白分明
冇返咁上下人生經歷...係唔會明
我喺度諗緊 其實主角係唔係一早死咗
而佢喺呢度做嘅嘢就係輔導返佢生前認識或者同佢有相同經歷嘅人
咩老豆叫佢做果啲只係一個局 到佢諗返起所有嘢 佢就要離開
既然講故事嘅人係一環扣一環 咁或者主角都係其中一環
老老竇竇,唔鍾意就快啲散,唔好拖住人啦

25歲明明都仲可以搵到另一半,但係拖到三十後嘅機會就好微
有故事
顧明笙提供轉折:「不過,好快,我哋就結咗婚。」

「點解嘅?」

「因為,我出咗軌……」他答。

因為你出咗軌,所以,同女朋友結婚?

我句句都聽不明白,包括為何他認為女友並非真心愛他;可是,我猜,他當有自己的考量。

*

一次偶然的機會下,顧明笙遇見了他人生中的天使。

那位天使是苗穎山的大學師妹,葉鳴詩,畢業後與她從事相關工作;早一陣子,葉鳴詩上來苗穎山的住處,是顧明笙接待的她。

本來,都沒有什麼特別,葉鳴詩只是一個普通人,沒有光環、翅膀、白衣。

但是,當她看到他的漫畫,馬上向他投去仰慕的目光。

當然是仰慕的。苗穎山最初看顧明笙的時候,眼神同樣發亮。

「你畫㗎?筆觸好細膩,應該唔易處理?我以前睇啲漫畫,好多都冇畫得咁好。」葉鳴詩說。

「邊有咁誇張,」顧明笙自謙一下,又說:「基本嘢啦,大家都做到嘅。」

「唔係喎!真係好好㗎。乜原來山姐男朋友咁叻㗎?平時收收埋埋,冇點讚你嘅。」她歪一歪頭。

「穎山咁叻,冇咩好炫耀啫。」

他心想,叻咩吖,咪又係失業……又冇父幹,毫無底子嘅追夢,只會畀人睇唔起。

「真係咩?都可以提吓㗎嘛,其他師姐都會喺我哋面前曬吓恩愛嘅,但佢就唔會,真係奇怪啦。」她低頭,揭開他的畫紙。

「我哋比較低調。」

「好——咁可唔可以畀我睇埋你其他作品啊?我都好鍾意睇漫畫㗎。」

「係?你鍾意睇咩㗎?」

葉鳴詩說起幾套:天仙的尾巴、地賊王、水影忍者……這些作品,貫穿了顧明笙的童年,有些大路,但是,好看。

「仲有呢?小眾啲嘅你睇唔睇?」

「唔記得啲名啦,但以前有睇。」她轉移話題:「而家都想睇吓唔同嘅,點解身邊就有一個漫畫家喎!」

她怔怔地看着他。

她有一雙靈動的眼睛,綁住一條高馬尾的她一邊行,一邊有跳脫的律動。

他不以為然,但覺得她好可愛。

他竟然輕易地將目光轉移,原來只愛她一生一世——是一句不受保障的無權廢話。

怎知,他又見到葉鳴詩。

她多了上來找苗穎山,又留下來食飯。她會稱讚顧明笙,苗穎山則會在旁說:「邊有你講得咁好。」

他感謝葉鳴詩欣賞他。

二人交換了聯絡方法,傾漫畫。

苗穎山工作很累,回家之後時常都沒精打采,又覺他悠悠在家玩電話,便會抱怨幾句。

「唔講啦,穎山又嬲。」他對葉鳴詩說。

「點解嬲?」葉鳴詩回覆。

「佢話我又喺度㩒電話,唔理佢囉,冇聽佢講做家務嗰啲。」

「但你畫漫畫都辛苦㗎嘛,又要靈感,又要落手逐筆逐筆畫,唔容易㗎。」葉鳴詩又說:「不過你都唔好怪山姐啦,佢都返咗成日工,有啲躁啫。」

「你夠返咗成日工啦,又唔見你躁底?你都幾識體諒人喎。」

「點同呢,我又冇男朋友,冇咩好煩啫,得一個人。」

「你咁靚都單身?」他驚奇。

「係啊,冇人收留我,想睇動漫展都冇人陪我啊陰公,又突咗一張飛出嚟。」

「我都應該會去喎——」

此時,文穎山進房,看了看他:

「傾咩傾得咁開心?眉開眼笑咁款。」

「冇啊,諗緊遲啲周年紀念去邊咋嘛?」他快速收下電話。

「算你有我心啦!」文穎山笑說。

他們開始聊起之後的將來,顧明笙的想像卻像打上了馬賽克,可望而不可即的再不是在水一方的伊人,他分別牽着苗穎山的手,卻,抹不清自己的眼。

葉鳴詩的短訊已被掩在床下:「我哋可以一齊去喎!如果你想。」

*

「我擦槍走火,唔係有心。」顧明笙解釋。

「我好愛、好愛我老公,我都唔想害佢。」苗穎山對我說。

「講多少少,點解走火法?」

我前一日,見了苗穎山;現在見到顧明笙,內心多少有點震撼,果然是夫妻。

*

其實,顧明笙真的沒有喜歡葉鳴詩。

之前確實如此。

他覺得她很單純,比年長幾年的他和女友都更有淨化心靈的作用。她的語氣生意盎然,面部表情豐富,笑時圓大的眼睛也只能容納眼前人——他。到底他何時被如此好好注視呢?恍若隔世。

葉鳴詩約他吃飯,沒有正職的他想不出理由拒絕,他確實有時間和興趣。

見面時,她問:「山姐知唔知?」

「唔知啊,冇講起。」他直認。

「點解嘅?你係佢男朋友嚟㗎喎,大家都識,應該講一句㗎。」

「廢事啦,等間佢又嬲,見女仔喎,仲要係靚女喎,正常都嬲嘅。」

「邊係,」她訕笑:「都係你諗得周到。」

慢慢,他和她一起時,很開心,好似將煩惱一掃而空,輕鬆得很,沒有壓力,不需思考未來,只需留意現世的快樂。

總有些感情已經過了保質期,之後,只會趨向滅亡。世上沒有什麼不會爛,之所以能夠擺得耐,都只因為時長不夠;或者,人工防腐劑太多。

吃人的新鮮感。

磨人的愉悅感。

如果這樣就夠了,不需經歷春秋,只需一方的疲憊,恰恰撞入溫柔鄉,已能見異思遷,無須大道理。

他自覺,愛上了葉鳴詩,卻又不是不愛顧明笙。

他精神上背叛了女友,但又覺得自己沒有做錯,戀愛多年,稍稍分神,不是大罪吧?

這只是很正常的事而已,誰能保證自己的眼長在愛人的臉上,這是不可能的。

但沒事,他沒有做出出格的行為,無人能穿透他的心將其定罪,精神出軌因沒有實證而安全。

直到,他做出了出格的事。

某天,顧明笙和葉鳴詩一起去吃大排檔,飲了一點啤酒,談天說地,釋除煩惱。

只是一點,沒有人醉酒,但他在她的屋門前親吻了她,再跟她入房,過程順利得宛如天作之合,沒有任何人的打擾和阻撓,亦沒有來自自身後退的警號,此為天意。

根本這才是遲來的愛情。

後來他們偷偷地戀愛,刺激性的興奮如初戀一樣麻痹全身。

兩個月之後,葉鳴詩在某登討論區聲討顧明笙。

他不敢相信,他們的情慾對話竟然流出。
聽日再見!
下次加更係250正皮
Instagram:@chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
好睇!
不過苗穎山打左文穎山
哇好想睇落去
他自覺,愛上了葉鳴詩,卻又不是不愛顧明笙。

不愛苗穎山?
同埋好似有兩個位打咗文穎山

btw 想睇點捉姦
兩個月之後,葉鳴詩在某登討論區聲討顧明笙。

他不敢相信,他們的情慾對話竟然流出。

見到呢句好爽
我估苗穎山為咗佢嘅事業啃咗佢
「唔好啦,我先唔想孤獨終老,一定要結婚㗎我!」苗穎山笑。

啱啱睇返呢段
明白晒
感謝!會將修改版本擺上Penana
係我miss左?乜主角有見過苗穎山咩?
thanks!
「我好愛、好愛我老公,我都唔想害佢。」苗穎山對我說。

呢度
見苗穎山(前一日,冇落故嘅case)—>
見顧明笙(今日,落故嘅case)

點解苗唔落故嘅case,遲啲會交代
想問吓係邊個case嗰陣時提過?搵唔返
顧同葉見得少,唔駛經歷日常既煩瑣,緊係浪漫......到一齊左,難保只係顧苗2.0......
gchi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞