革蛇:五年後tesla會係世界第一大市值企業

96 回覆
85 Like 18 Dislike
九百跌到三百 仲要係拆股前
可能我真心左,想巴打都贏到錢。

SH可以好慘,止賺止蝕等上升趨勢再買入,大機會Profit仲高
就算唔攞蘋果黎比
FB咁撚柒就黎十年都差不多十倍
更何況Tesla 真係有做野
太陽能,電車,自動駕駛呢d將來都可以改變到人類既生活
全世界20億部電腦, 7x% 行windows, 差唔多部部都裝 MS Office, 仲有第二大嘅cloud, msft 市值 1.75 T

未來五年, 有幾多車會裝Tesla 嘅FSD?
10年後tsla盈利多過appl我切柒
準備定切啦
如果買一隻股SH 就叫股神
咁通街都係啦屌
五年後先再叫我啦
契媽都係扑中一隻TSLA 俾連登仔叫契媽
人地隻TSLA 係個倉十份一咋
因為唔多人忍受到5年入面大起大落 同埋個個都想搵快錢
電動車個market volume講緊過萬億
各國已經plan哂起未來十至十五年停產汽油車
只要Elon十年唔死 應該過
但係呢排基金沽科技股 應該都係捱打多
停產汽油車仲有混電車
而且仲有咁多對手
我當10年後tesla市佔等於依家豐田加VW
依家豐田同VW盈利加埋有appl多
我諗佢地argument係 software upsell(fsd)可以大大提升profit margin, 因為marginal cost 極低,但市場受唔受真係唔知

但車價方面,多左競爭下,冇理由expect 車既profit margin 可以比同行賣既車多成倍?
我同意既saas + ecosystem真係屈錢

Software 方面如果work 既真係多好多profit margin,始終software marginal cost 接近 0, 加上可以行subscription model 屈錢。不過我唔知市場反映會點,唔敢寫包單會work,同埋政府們比唔比又多個不確定因素

不過我更加睇好係energy business,同埋佢地成個ecosystem 點建立。暫時見到都係,solar+ powerwall, Car, home infrastructure(聽聞想搞HVAC) + software subscription upsell野屈錢。成套做到就正,可以好似apple咁屈錢(icloud, app store 30% charge on developers, airpod, home pod, ipad, iwatch, Mac. 成個ecosystem 屈錢, 1+1=4,不得不佩服tim cook既執行力)

呢個如意盤數打得到就掂 但而家睇黎都好多減價空間,等股災/加返息先大手入都未遲。講真fed有心deleverage 股市準備長熊一掛都得
利申: 長遠long
品牌價值嘅嘢 要睇下有幾多擁躉喇
Energy ecosystem 應該唔係呢幾年可以完成到嘅事, 能夠短期內大規模商業化得fsd. 同埋我自己唔係好熟能源事業, 唔太清楚Tesla 喺呢方面嘅護城河. 如果講緊10年20年可能會做到, 但同時個不確定性都好大

利申: 9up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞