拜登政府擬向股票債券等產品開設新交易稅 華爾街哀嚎

220 回覆
252 Like 43 Dislike
買左3.26 17.5call
我已經放棄賭埋最後一次
廿萬閒錢就咁冇哂
似搞鳩散戶無咁容易集體買入賣出
佢地點會蝕
班華爾街空頭發過豬頭
我屌拜登老母
樓主做開淡友?
0.1% 輕鬆走啦
散戶優勢都係不變
人地針對啲高頻交易姐
平民就唔會買得大啦
窮撚諗野特別on9
你覺得班大戶會有蝕錢嘅機會咩最多咪賺少啲
星期五追貨的朋友
呢1%稅好影響個班High-frequency trader
市場冇左佢哋提供流動性會好快崩
其實對整體經濟係好事, 你成個人口最叻果1%個個走哂去玩algo 搞high freq 賺錢根本就係對社會無貢獻
下一個可能到regulate crypto, 全部現金買賣拎錢出黎收10% 稅, 成日話crypto decentralise blah blah blah, 但佢由crypto 轉真錢你就要入番美金體系
建議你唔洗諗得佢地咁重要
佢地最多只係由非常high frequency變成個trade要有10bps profitable先做嘅high frequency
細個D就收皮然後比大hft食埋D profit
香港本身都10.77bps唔通又崩左 牛熊個D咪照係咁trade
Market will find its way out
以美國依家嘅情況黎講其實係好合理
美國印完咁多錢pump up個市咪再收番稅circulate d錢
高頻交易有存在用途 冇佢地提供流動性會好容易出現滑價 有佢地存在個買入價同賣出價先唔會差咁遠 如果股災時冇佢地提供流動 d人恐怖性拋售會跌得仲甘
等侵上台先再買股了
失智老人唔理香港
真係收稅 我個人建議定一段時間內完成trading既人唔洗比 例如3分鐘內完成買同賣動作既唔洗比 咁對個市影響最細
有廿萬閒錢姐係身家都最少幾十至百幾萬,唔驚啦再黎
抵啦
再呀
Total 得400k 而家冇左半

好學唔學 學波叔
唔止30日了
投佢嗰班都不知幾想
廢登好波
7.7 億美金,喺香港做單垃圾工程都無撚咗

換嚟得罪Wall Street 支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞