移居海外既手足只需要記得一點

8 回覆
58 Like 5 Dislike
TLDR: Never forget, never forgive

唔好俾人spin去香港城乜乜柒柒, 記著自己既身份, 記著自己點解要離開自己鍾意既地方,記著我地過去受到既各種傷害,對自己有身份認同唔係一件羞恥既事

大家用唔同既方法繼續抗爭, 做自己擅長既野, 留有用之驅, 話俾世界知香港發生過咩事

去到外地想同同聲同氣既人住埋一區,無所謂
如果可以入當地社區更加好

留係香港既人愈黎愈難做既野,就係發聲

所以去到外地, 係海外既更加要唔應該抗拒發表意見,要各區各國開花

要有audience,但唔一定要同人嘈

去到外地少不免會遇到大陸人,佢肯聽既講埋俾佢聽,分分鐘我地做唔到既野,會透過呢d大陸人宣揚開去

最後想同d叫人去左外國就唔好叫自己做香港人既人講:屌你老母
呢個真
唔係叫你唔融入
但係融入之餘一樣可以記住自己香港人既身分
記住點解會黎左呢度
因為對家最驚就係你團結

有批「人」成日話香港人去英國炒樓 去搞二次唐人街

炒你老母咩 英國似香港咁細? 唐你老母咩 香港人唔係支那人 d雜種dna唔存在係香港人身上
可以入就盡量入啦。除非你真係語言有好大障礙咁就冇得講啦,最驚見到啲人唔理乜頭乜路都硬係要搵啲唐人埋堆。
//去到外地少不免會遇到大陸人,佢肯聽既講埋俾佢聽,分分鐘我地做唔到既野,會透過呢d大陸人宣揚開去//

又係想借人隻手幫你做野
唔係天真就係on撚鳩,香港咁撚多支那人,受到你感照召未

左膠死全家
好抗拒支那人既可以skip我呢個point, 我自己都未算做到

但我認同19才子所講大部分西方國家都係左膠為主,包括1d撐香港人既鬼佬,說話上應該培養返d藝術,人地乜都無做的話就唔應該用你個preset態度去對佢

傾一兩句你就知d人肯唔肯聽架啦,晒你幾多時間姐
當然唔岩傾就唔好花費心思係d大陸人身上
gchi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞