返工辛苦儲錢,今次真係咩都無哂

368 回覆
2197 Like 102 Dislike
返工咪增長
有好多人真係冇止賺嘅概念
賺成球都繼續SH。直到蝕番入肉
其實咁同賭大細無分別
諗住穩陣ETF然後走去買ARK,建議樓主做多啲功課先投資,上少啲連登。
財經台9up就多,有幾多個財自
原來我輸4皮都唔算多......
而家都升返百幾蚊
加油,再儲過再黎過
又唔可以話你錯既,不過盡量唔好太多cash擺銀行好d, 你果80% cash會每年都負增長緊
買股票都未試過有一隻係贏到超過5位數
最多幾千蚊
人生癲峰全部計埋只係贏到2萬

買期貨都未試過贏到超過300點
但千幾點就輸過好幾次
跌到4x仲夠膽sh+溝貨真係抵佢贏
證明你反應唔夠快, 你都係賺緊牛市
笑死係輸高追
債都係會蝕,不過只要間野唔執,坐到張債完就一定有本金同原定既利息攞返。

有資佬係資產多樣化,債,股,外幣,物業甚至古董名畫都會有,股永遠唔係最大比重既野。
有錢人真係咁上下架ja, 應該仲要有債,物業,外幣,現金等等平衡風險。
ta撚笑死
睇你買咩債 其實好多人諗住債劵會比股票風險低 其實唔一定 可以強制贖回無左成舊錢 書本教係死既 現實係人性險惡 個個都想食左唔熟既投資者既錢
其實最主要睇個人心理壓力
我點都要多d cash係手先有個安全感,有d人可以唔鍾意揸cash, 無得咁計既
但全副身家係股市到就好易收皮,撞正上年就發發聲,依兩星期就輸profit連埋本
止賺都要好大勇氣的
上年賺咗100%
Gme 事件個排扣返一大折
但依家大回調反而蝕好少,甚至有賺
計返條數仲贏唔少人
往好方向唸啦 其實你買落去果下係正確
不過衰在無沽去止賺咁解
下次再有機會時解決埋止賺問題就真真正正成功賺錢
好多時好運負碌撞棍當技術

未認清自己只係一時好運

最尾只會一無所有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞