返工辛苦儲錢,今次真係咩都無哂

368 回覆
2197 Like 102 Dislike
辛苦返工2年,儲落20萬,上年見美股個個都話鳩買都升,將所有身家放哂落去投資。

第一隻買嘅股票係nio,果陣18蚊左右,2個月唔夠已經賺咗10皮,嗰陣時覺得搵錢好容易,後悔自己點解唔all in

之後買咗第二隻股票futu $40左右,但新手仲係未有決心allin,兩個月唔夠又賺多25萬,果陣時覺得發達係一件好容易嘅事,承諾自己下次有邊隻股票睇得重一定要allin落去。果陣時真係好撚自我膨脹,餐餐大魚大肉,講句嘢都大聲啲,返工直頭打風流工,比老細鬧會屌返佢轉頭,因為就算佢炒咗我我都大撚把錢。

年初GME事件,我終於allin推晒50幾萬落去,食正高位$300入貨,跌到200幾諗住佢過兩日都會升返,只要堅持佢最後會SS,結果SH跌倒$100左右忍唔住終於放左,上年利潤冇哂不特止仲輸緊5萬幾

反省過成件事,知道自己性格唔適合大上大落,都係買etf穩陣,最後148左右入手契媽arkk,結果咁啱遇着呢一波股災,本金蝕淨8萬蚊

辛苦儲落嘅錢冇咗一半,呢一刻突然諗返起老屎忽一句說話:輸錢皆因贏錢起
明白點解成日話啲老餅資產配置唔應該係股票但應該係債就係咁解

如果唔係棺材本都冇埋
仲叫得今次係股災既證明你咩都反省唔到
咁應該叫咩⋯
NASDAQ相關係技術性質熊市啦掛
仲有8萬即係未輸晒啦
20冇晒好少啫,我諗呢度好多人都試過
Easy come easy go
賭徒投注心路歷程
輸曬都正常
下下 all in 一隻
賭仔邊會收手
其實只怪買左gme. 其他都好有眼光。
all in GME

都係個句 點解唔過大海玩?
Always use profits to finance risk...
Dont put all eggs in one basket
但而家個basket可能係全球股市
arkk有眼光?
我100起家最高去到115而家得返98
每個股民必經階段
好彩啱時機cash out一大舊profit 轉保守玩法咪串貢貢 話自己眼光好識投資
唔好彩咪輸身家 再黑仔啲 爆煲跳樓都大把例子
似牛市回調多過熊市
輸12萬領悟呢個道理值得
回調
股災你連8萬蚊都唔剩
你收手啦,牛市邊個無贏,
GME個次你已經要離場啦
50萬變8萬
其實無人買股票會ALL IN成副身家落一隻度
買十隻八隻 基本 仲要係閒錢
你得廿萬 買廿萬 死就係死呢D
arkk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞