[1月永續經典] 寒蟬鳴泣之時 業 (64) 信龍7!唔驚!(好似係

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
我就係基於愛去推理
你地話冇愛
原來愛的戰士就係想你唔信愛
沙都子所有野都係扮
沒有恨係看不見
訓啦柒頭悟史
噩夢黎,不過係對觀眾而言
沙刀子都wfc自己啦
不過你上面話唔享受同K1佢哋玩,我又唔完全認同
唔通梨花之前啲輪迴又唔享受咩,雖然佢都真係扮嘢
如果沙都子精神健全佢積極輪迴可能係會努力解L5
但問題係沙都子輪迴前精神已經唔穩定 佢做出嘅決定自然都會唔理性同所謂無愛 如果喺人物性格寫到佢當時面臨嘅環境仲可以好理性去判斷同明白梨花嘅理由 反而會奇怪
沙都子太唔合理
梨花LOOP去下個世界 係因為上個世界已經無得玩
但沙都子都唔係
沙都子LOOP去下個世界 同上個世界有咩分別先
正常都係梨花入咗聖XXX先宣告失敗啦

用筆自殺世界為例 沙都子輪迴去下個世界
同筆自殺世界有啲咩分別?
我真心唔明 沙都子自殺個點係咩
其實係,甚至揭沙都子真係輪迴者嗰下,其實個走向已經好死
嗰陣已經估係關學校事,又有欺凌。而家睇返都中晒咁濟
而且上一集先殉情完,唔通今集睇完輪迴又縮返轉頭?咁樣我反而想知點駁落去
你都可以咁講嘅,但係個動機同上季走投無路先唸埋一邊唔同,今次個動機真係有啲小兒科本身因愛成恨係ok,但係現實角度睇有輪迴能力嘅根本不至於要用100年時間睇dvd再無限輪迴殺梨花先解決到問題,如果最後個問題係好快可以解決到嘅就又打臉翻佢咁做嘅意義
梨花仲「想」入聖西亞
沙都子連動搖都動搖唔到就再玩過
所以後尾魔女同沙都子講梨花咁執著係因為梨花都係輪迴者,佢知道之後先轉玩法
照今集解釋佢唔係為左享受果啲遊戲先返去1983
佢單純想殺左梨花先返去
果啲遊戲極其量只係個bonus
即係果啲面紅仔都係扮
佢只係想搵鐵平扑7圭一
咁果啲遊戲可以係咩?
佢只係好似玩緊煮野食咁
同啲食材享受快樂時光
最後都會食落肚
但佢好理性去佈啲殺人局
你話佢痴線又唔係喎
佢點解喎係考試果日落瀉藥
個時大家估係報復路線,殺梨花係因愛成恨,咁其實幾合理,但係而家報仇又唔係,病嬌又太突然咪覺得奇怪因為要個frd永遠留低所以就要不斷殺佢同自殺,個動機唔係話唔得但係前幾集都睇唔出沙都子係病到咁
以梨花嘅執著程度嚟睇係會瀨住屎考試
角色痴線 唔代表個故就可以痴線咁發展
諗一諗 真係bad end好過 起碼都叫做係一套有諗法嘅作品
如果咁撚樣都 happy end
我會覺得龍7比完屎我食 最後話啲屎唔收錢架 係咪好開心呢
撚完再撚啊
人設坐過山車咁樣
之前呢到大家係講 梨花好恐怖 一時咪啪一時大小姐
屌你老母 原來真影后係沙都子
梨花挽鞋嘅資格都無啊
病嬌都唔算唔合理
親手殺左老豆老母,比人虐待,nini訓撚左,比全村人冷眼左勁多年
其實有哂理由令佢心理唔平衡
不過龍七眼高手低,呢到寫得唔夠好,其實最正路上集死完,今集一開頭係親身玩返次百年遊戲而唔係睇百年經歷
,玩完一百年就令佢身心靈澈澈底底崩潰,再接返今集比車死用鉛筆插死自己等等
呢個鋪排都好睇過今集

你唔記得咗呢段嗱

老套講句,愛嘅反面唔係恨,係漠不關心
放走梨花就只係死心,佢愈恨就愈要留返佢喺身邊,之前啲巴打咪改過好多圖套落中共到嘅
笑死黑幕係俾人操控嗰個
我嘅諗法係佢因為依賴性而執着於梨花同佢嘅約定遭到背叛搞到佢想法偏激
一個想法偏激嘅人得到輪迴之力好易做出極端手法去行事
但唔代表佢精神錯亂會無法去計劃事情
反而因為睇左百年輪迴扭曲左佢對生命同人類嘅價值觀而計劃上黎更加“無愛”同理性咁去達到目的
儘管我認同即使屈服到梨花都唔會有 good end 但因為沙都子壞撚左同執着 佢應該睇唔到呢點
講佢輪迴者可以係佢卡係個輪迴享受緊
依家就算係認定沙都子黑幕既人又好
魔女黑幕既人又好
都覺得爛尾feel
佢中係中岩啊
大家都估沙都
C9都估到
寫得好直
直到係完全不合理地寫衰兩個主角
觀劇set好哂啲規則等佢開波
其實好早就有人估沙刀子輪迴,但當時係覺得原版結局沙刀子冇咩得益,所以先輪迴。
如果係呢個走向其實會正啲
其實都唔洗咁悲觀冇伏線入下章
斷估下集解翻騙篇手法
然後最後一集接翻貓騙尾
嘴遁陣然後開打
重點係鬼狩御櫻個伏筆仲喺度

大膽推測鄉壞結局係梨花 / 沙都子用神劍斬殺咗對方
然後入下一篇 講殺完之後
點樣去拯救翻對方之類
根本觀劇開外掛比沙都子睇一百年就ON9
呢個世界線嘅沙都子 應該係無諗返起自己殺老豆老母
同埋鐡平都無返嚟 虐待沙都子
祭囃篇世界 條村係無針對沙都子
同埋沙都子係好明確 咁要做好自己 等悟史返嚟 詩音會照顧好沙都子
沙都子有咩理由會痴線成咁

今季要神隱詩音 就係因為詩音根本就唔撚會比呢啲事發生
直接開波就屌梨花老母啦 帶沙都子去一間 自己覺得差到要走路嘅學校
梨花大人又唔覺佢會認錯
另一條就痴左線
咁都洗到白都只係不合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞