[1月永續經典] 寒蟬鳴泣之時 業 (64) 信龍7!唔驚!(好似係

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
就算講佢regame再好多次
由1-17集都係一個單線劇情
沙都子只係想激發起果啲兇案殺左梨花
最後延伸去挖腸果幕
夠哂冇愛未
搖錢樹囉
唔通畫個圭一係封面
人之子的翻譯真差呀
佢真係唔係藏左啲重要野係頭3篇入面都真係on撚9
單純為左比你解手法
其實一開始個方向已經錯曬,不過個時我地係信龍7先無屌而家新人睇唔明,舊人睇到燥,頭三篇騙一定係罪魁禍首
人の子唔係譯做child of man
準確嘅意思係「作為人的孩子」,人之子係有歧義。三腳貓亦都唔差,去到後尾表現貓係指梨花,咁梨花未就係果隻三腳貓,即係佢嘅能力係唔完全囉
好多人都搞錯次序,佢喺睇碎片之前已經癲咗
上集佢咪試過放走梨花,係梨花用相信我之術叫沙都子跟佢,今集第一round都係,結果梨花一直都話唔明沙都子點解咁諗
後尾有一round梨花自己讀書,但沙都子都走去撕佢本書,嗰round已經癲得好明顯
沙都子走火入魔係鋪足咁多集,一啲都唔崩喎,有冇愛係另一回事。有得輪迴嘅人本身已經冇咁睇重生死,郁啲就攞把刀自隊reset,你點用正常角度去諗
用新觀眾角度睇到廿二集
頭3篇 最迷就係 K1 禮奈 點解會有其他世界嘅記憶?
依家係解咗梨花 同 沙都子都係輪迴者呢個設定
但K1 禮奈 有其他世界嘅記憶 係未解釋

對舊觀眾嚟講
頭3篇 係講主角團嘅設定有啲唔同

沙都子 無去整壞神像
咁係代表 沙都子輪迴時間點 係輪返去細個?
咁沙都子點解無 阻止殺死父母 同悟史發病

禮奈 我記得 本身佢係超信作祟 信有御社神大人的存在
但業世界 係唔信
咁可以畫個人物就算
但點解 3個人物 有兩個係到拖手?
仲要個兩個人物 係故事入面唔係特別FD

當然啦 過度解讀嘅可能性係最高
屌都話新觀眾係唔撚應該睇
去到18集已經表明新觀眾係冇地位
果啲咩前世記憶都好難會講
或者觀劇整既,任佢講
咩神像隻手佢係現世都冇斷過
原來沙都子只係輪迴返去1983殺梨花
悟史?佢今集已經wfc
麗奈信作崇比人cut左?因為唔重要囉
咁一定好過譯做 human
佢都作到咁鳩既野
有咩唔可能
我知沙都子係睇記憶之前已經癲,上面我都有講過,但係吊燈個round同書店比車撞個round實際上係連住,點解會由之前用盡方法先輪迴去到傾唔掂數就即刻重刷?

就算有輪迴之力正常人都會係無曬辦法先重刷,而吊燈round嘅沙都子都仲係正常,會選擇放棄梨花/阻住梨花讀書,但係死完一次之後就咩都唔做直接死變得勁執著一定要梨花留低,又唔講比梨花聽見學校有幾衰/自己識輪迴,咁多辦法可以解決,根本未到無可挽回佢就想用殺梨花黎困住佢
翻譯除左意思準之外都要自然,human係個折衷嘅譯法,你可以話唔夠準確但係唔係錯 唔同語言嘅語景語感都有d唔同,要做到完全有果種感覺係冇可能
寧願佢搵第啲理由
果100年可以好大發揮
而唔應該用短短幾分鐘表達
係沙都角度係一個睇錄影帶劇透
突然佢個動機有幾鳩
agger

主要其實係由海貓vn開始community/mangagamers已經係譯做Child of Man,用咗都好幾年,所以先話anione怪怪地
佢咪exactly喺上個輪迴俾人fake臭,今個輪迴說唔掂知到改變唔到梨花就自動收皮
自殺落下round佢都有keep 住試唔同方法,結果就知道阻唔到梨花
唉 想比啲信心龍7麻
學賽殺 禮奈咁講
業個故事就已經寫好咗
我地又唔係神 唔到我地去選業咩結局
睇埋落去 可能 應該 或者 會有驚喜呢

反正今次最後一次信埋龍7先
業真係垃圾嘅
就唔再睇龍7作品了
我覺得果度好似只係想整啲位賣下茄汁
舊版梨花自隊好睇啊
今季寫衰沙都叫佢表演多幾次比大家睇
收視
化身黑山羊食左業佢
今集d 死法好出戲
你咁講都好冇信心下
你要有信心就唔好講咩麗奈可能好重要
即刻冇plot twist既話你都覺得會爛尾
但係個刻佢嘅目標已經唔係自己同梨花都幸福生活,而係永遠留梨花係身邊但係吊燈round嘅佢明明無咁極端話一定要留梨花係雛見澤,到死為止佢都係覺得梨花呃咗佢,咁下round想當然應該係唔好再比佢呃,而唔係逼梨花留低佢第一次loop就已經係aim 和平分手,但比人呃完唔係下定決心拒絕或者報復,而係留佢係身邊?
怪係怪在 沙都子 對'失敗'嘅判定位
梨花失敗 係基於L5已經發生咗 OR 無曬時間(重點)
但沙都子 明明仲有機會 仲有時間
例如 用筆自殺個個世界 咁就放棄咗?
唔覺同沙都子 堅持 個人設有衝突咩

就算輪迴會令沙都子 無視生命嘅神聖
都應該係輪迴好多次 自己心死先
但廿二集 你可以睇到 沙都子都無輪迴幾多次
佢係開波就已經無視生命
唯一要解 就係未輪迴之前就已經顛咗
但咁又會同 佢第一次輪迴時 有衝突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞