[1月永續經典] 寒蟬鳴泣之時 業 (64) 信龍7!唔驚!(好似係

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
呢幕應該好多人第一印象係諗起遊戲王
冇睇過槍彈
其實已經想屌好耐,明明featherine就係講"child of man",anione偏偏要譯做"human",完全show唔到佢叫人做child of man嗰陣高高在上嘅感覺
前幾集明明仲好期待但係睇完今集有啲失望明明之前沙都子嘅行為無咁極端,試曬所有方法唔work+失望過之後先重刷,今集講唔埋兩句就自殺好似癲咗咁同埋明明之前嘅沙都子係識唸啲,會比梨花選擇離開,點解睇完碎片之後反而變到不惜殺人都要留住梨花係雛見澤簡單講就係沙都子由正常人變癲變得太快,好似一有輪迴之力就變咗個人咁
唔係第一次
高一譯做初一
睇完100年後係劇情暴走緊
其實我寧願比沙都子經歷翻梨花嘅野,玩壞咗沙都子先令佢嘅生死觀扭曲咁仲易理解啲
我就係咁樣期待
果100年究竟係啲咩
對人物成長0作用
單純只係為左比佢用黎佈啲殺人局出黎
我已經進入咗沙都子嘅思想領域
你地覺得 我(沙都子)睇個百年 係睇梨花點死點慘法?
NO!
我係由梨花出世開始 無論開心 傷心 絕望 奇蹟 咩都好
我係陪足梨花一百年 本身就迷戀梨花
再加上陪呢一百年 所有梨花嘅事 感受 我都知道
呢個世界上 仲有咩人可以好似我咁? 有 個個係羽入
但羽入已經瞓咗
而且我唔單止 知道梨花過去嘅一百年
同為輪迴者 可以陪住梨花未來一百年嘅都只得我
我唔可以開心咁係聖XX陪住梨花 但梨花係可以開心咁係雛見澤陪住我
只要梨花留低 我地就可以一起開心生活落去
時間都阻止唔到我地
我地會互相愛對方 永遠咁愛
我而家真心覺得無卒,應該係話我只係想依季快啲完,比翻個海貓重製我啊明明上個禮拜仲好有信心一係有卒一係有海貓,而家真係坐過山車,黎緊兩集爛尾嘅話咩都唔洗旨意有
個一百年 係我陪住梨花嘅一百年
無人比我更清楚 梨花嘅一切
唯有我 先有資格係未來嘅一百年 一千年 一萬年 陪住梨花
病嬌mode但係其實沙都子係睇百年記憶之前已經癲咗,即係區區第二次輪迴佢已經有咗可以輕易重刷嘅心理質素,佢到底點由之前咁識唸去到而家咁病
我個人覺得 唯一夠內容 出到卒
就係講禮奈
禮奈個到 要吹嘅 都仲可以吹好多野出嚟
不過CD封面個啲係咪撚人就...
三腳貓
好似唔係咁樣理解
我睇完哩集
佢話睇完果100年明哂啲規則
冇話明哂梨花感受
最暴走就係第一次輪迴 同第二次輪迴之間 太快啦
無啦啦走去比車撞 仲要迫梨花2選1 真係太ON9
希望啦但係玩到3個輪迴者大戰又好似脫離咗寒蟬個風格,但係唔整多個plot twist 嘅話沙都子做黑幕嘅解又有啲on9,唔知點好,希望炒車啦唉
佢個動機係純黑
所有兇案都係出於純黑
要解手法冇乜好講
要破關都冇乜好破
2集就係簡單
每個人都係有自己期望
有人想睇戰人
有人想睇麗奈
So far大家都唔覺得2條蘿莉可以寫多12集
一定要有啲大plot twist先撐到落去
仲要唔係大幅隔開前面24集故事底下進行
佢如果唔明梨花諗緊咩嘅
應該就做唔到 食住曬梨花 提前一步呢樣野

不過講開又講 其實我都分唔清沙都子 係騙篇入面 係咪全部都係做戲
我都唔知 係咪所有野 包括個盒個到 都係沙都子計劃內

最唔明係佢今集諗哩條屎橋純黑目的
簡簡單單死多幾次最後又係放人走
點解可以諗啲咁鳩既野
頭3篇又要整到好似重製咁勁悶趕客
你要梨花死多10次一開頭寫貓騙都得啦
留返13集寫多啲佢地點樣和解好過
禮奈係最有可能 撐大故事
不輪係 佢提到最完美嘅世界 定 偵探呢啲設定

同埋依家嘅故事入面 睇唔出禮奈同梨花之前有咩特別野
但CD封面 偏偏禮奈同梨花有連繫
當然啦 如果CD封面 真係純撚人 我都無野好講
唯有咁樣FF住先
我而家睇翻頭三篇真係越睇越頹,到底點解要用十幾集黎演出九成同舊版一樣嘅劇情明明之後根本無唸過要比新觀眾跟到,咁點解唔直接就上貓騙或者剩係cut啲同本來唔一樣嘅野出黎做新一篇,點解一啲已知嘅事好似御社神/大壩事件依啲又要再用時間講,祟騙直頭係得結局唔同除非你話個謎面差唔多,但係個謎底手法有大反轉就話姐,而家無卒嘅話得翻兩集九成都係快速解,咁點解前面要咁長
佢寫沙都黑幕寫得靚都話
原來唔係沙都子自己察覺到梨花係輪迴者
唔係佢自己領悟點破關
觀劇自己劇透哂比佢
由第一集佢就操控哂所有野
每分每秒都諗住殺梨花
原來你都冇享受過同其他4個人玩既時光

但最後會因為怕比個驚奇盒打到飛天所以穿煲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞