其實睇hr最後講d乜係咪已經知你得唔得

21 回覆
1 Like 137 Dislike
Interview完hr都會講好多公司programme, package, culture, etc
其實係
佢對你有興趣想請你/比你入下round
hr職責一定要講lee d嘢
之前見個pm in完之後佢同我吹左兩個鐘水 係咁講佢間公司點點點點 最後冇請
HR, in果個department, Finance
是但一邊出問題都可以唔請
麵神都唔請個hr真係幾撚失敗
明明可以發達
錯過晒啲第一手消息
得唔得係睇line man,關hr咩事
講間公司點點點 唔代表請你
但係叫你 返屋企等消息 多數唔請
試過拎埋我張銀行卡影印都唔請
咁樣九成係有更好求職者
當下你係8分,其他得6分,咪覺得係你,就傾多兩句
點知之後出現左個8.5
咪放棄你
好撚伏, 九成係呃你個人資料
呢D 員工資料正常要簽contract / 開始返工先問你
你無俾到身分証同地址人丫嘛
HR多數係第一round wor, 多數要見埋manager/supervisor.

不過我覺得d hr做野都好規律,有個既定程序,好多野都係例牌講下
早兩日同hr in完
都算對答順暢
Hr都聽得出我有心係呢行發展
之後in完即刻就話去睇line maganger宜家得唔得閒
隔左一陣返黎話manager有個緊急既會要開
等佢睇睇我個profile再安排second in
不過都過左兩日都唔搵返我
我算唔算可以死左條心佢?
有時冇乜嘢講反而會請
Intern post ,個2鬼佬vp 話我interpersonal skill 好好,in 個陣佢哋成日笑,話2-3 week 有update ,又話有咩問題,乜嘢問題都可以,佢哋話都好樂意答我,佢哋話只要email 個hr 佢哋一定答我,屌希望唔好比fake hope 我,pls hire me
HR只係負責個process 從來都唔係決定請唔請你果個
點吹兩個鐘呀口都乾晒
對個個都咁講

你估份工得你一個見咩
一日in曬3rounds, 點知來多round,個Asia head同我講話請左另一個 之後開多個位比我
通常一日in 曬機會大d,分幾日真係50/50
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞