《 愛情俠盜 》心理學·追女·愛情騙子(結局)

90 回覆
63 Like 0 Dislike
另外,以下 Q&A 係解答返大家早前嘅問題

Q1. 高教授你讀心理學出身 ?

唔係。
我識咁多心理學其實係因為我以前有段時間經常睇 行為經濟學 (當時打算進修 , 讀多一個學位 , 但最後都不了了之) , 行為經濟學當中涉及到心理學 , 我覺得幾有趣 , 所以開始收集心理學的資料 , 準備寫個心理學主題小說 , 已經係6年前啦。
無錯 , 係 6 年 , 我用咗 6年時間收集非常大量的心理學知識 , 今次故事只用咗我知識庫的 1% , 我仲有好多貨 , 可能第2季或其他同類型的小說繼續用。
好睇阿
期待第二季
又學到知識又有故事性
Q2. 點解成個故事似心理學案例 , 多過似小說故事 ?

原因好簡單 , 因為學術理論的篇幅多過劇情。
其實我原稿剛好相反 , 係劇情多過學術 , 但由於我以前係舊登寫故試過被人話我拖故 , 所以我後來養成咗個習慣 , 就係刪減劇情 (免得再被人鬧 ) , 所以你睇我依家所有故事都係好簡潔。
今次故事比較特別 , 因為包含學術內容 , 唔容易刪減 , 所以我只能刪減劇情 , 導致學術多過劇情 , 所以可能大家會覺得學術內容太多
Q3. 故事裡面的心理學真係可以用於日常生活 ? 甚至用來追女 ?

其實生活上所有事情都涉及心理學 , 所以故事裡的理論絕對可以用於日常生活 , 包括追女仔。而且我故事中的理論好多都有科學驗證 , 應該係OK的。

但我個人就建議大家追女仔要真誠 , 盡量唔好用招數 , 因為用招數得來的愛情 , 多數都有缺陷。

我自己就沒用過故事中的招數。
幾時會出下一季
好睇
Q4. 女主角戲份咁少 ?

今季女主角係初加入 , 主要係學嘢。下季開始會多戲份。

Q5. 《愛情俠盜》第2季 劇情係點 , 可唔可以大概講下 ?

我簡介一下。見近年都多人炒股票 , 所以第2季會講 金融心理學行為金融學消費心理學
(例如 : 沉沒成本 背後的心理學原因為何人不願意止蝕為何人有時大膽,有時又怕輸 等等)

當然故事主軸仍然係 愛情心理學 , 但內容上會加多好多 投資、炒賣、經濟 相關的心理學。

劇情類型就繼續係 燒腦、高智商 (我一貫風格)
Q6. 《愛情俠盜》第2季、《尖沙咀揸fit人》第3季 幾時出 ?

只能講 , 盡快

依家講故台咁少人 , 其實我都無乜動力繼續寫故

之前啲故都好啲 , 但今次《愛情俠盜》真係太少太少人

老實講 , 寫到中途我一度諗過棄故 , 唔係講笑 , 我真係有諗過放棄 , 由得呢個故腰斬
但最終都因為 責任感 及 各位讀者嘅支持 , 驅使我繼續寫落去

以前我會睇唔起啲爛尾故嘅作者 , 但依家我開始理解 , 甚至同情佢地
因為當你好努力寫故 , 但又無人睇嘅時候 , 真係好難受 , 會諗 : 我咁辛苦寫故為乜
好似 供一層負資產嘅樓咁 , 供又死 , 唔供又死

所以我 衷心感謝每一位讀者 , 因為如果冇你地支持 , 我可能一早就棄故

我有時間的話會盡快完成《愛情俠盜》第2季、《尖沙咀揸fit人》第3季

真心多謝大家 , 同埋原諒我係度發吓牢騷
正皮
加油
真係寫得好好呀樓主千祈唔好放棄呀
集氣等睇第2季 追完少失落
留名支持
個故好睇 題材又新 內容又有學術成份
無乜人睇真係有啲可惜
我覺得樓主解釋理論嗰方面做得好好 易明
用嗰時都符合故事內容 好自然 唔係話格硬整出來咁 不過劇情真係有啲少

樓主有出文我就會睇 或者樓主你咪抖一排再出
雖然我想快啲睇你出第二季

Btw 想問樓主 既然你係以燒腦為賣點 第二季會唔會出啲嘢俾讀者估
兩個字高質
多謝大家聽我發牢騷
我係有種不吐不快 , 因為講故台真係越來越少人

我明白 讀者睇故之前都會有很多考慮 , 例如 怕有爛尾故 , 更新太慢

你話太多爛尾故 ? OK 咁我諗好哂成個故事 , 寫好初稿 , 確保一定埋到尾 , 先至開始連載 , 有睇開我啲故嘅巴打都知道我從來唔爛尾

你話更新太慢 ? OK 咁我就儲文 , 儲到一定數量先至開始連載 , 我可以每日連載10篇以上 , 保證你馬上追 live 都追唔切

你話故事低質 ? 呢個好主觀 , 我唔能夠話自己一定高質 , 但我起碼可以確保我啲故係 題材新穎、劇情燒腦、伏線合理、有大量的實用知識、要智商有智商、要知識有知識 , 保證你睇得過癮 , 又學到嘢

結果呢 ? 成日話要支持本地創作 , 好啦依家我創作咗啦 , 又冇乜人睇 , 其實都幾灰心

發完牢騷啦 有啲懷念以前舊登時代嘅講故台
支持教授
睇緊
請創作
其實今次第1季原本都諗住有啲謎題畀大家估下
但因為涉及到心理學理論 , 唔知大家有無底子 , 未必有方向去估 , 所以最後都係決定直接揭曉
第2季可以加啲謎題畀大家一齊估嘅
追完第一季 留名十卜下
個人少少意見 覺得第二季劇情比例可以多翻少少 學術比例少DD 平衡返會更吸引
我都係諗住呢個方向寫
另外 , 我打算喺 Clubhouse app 開間房 , 專門講 愛情心理學 , 分享愛情案例 , 同大家傾下計咁
但只有 iphone 有 Clubhouse app , 我唔肯定大家有冇 iphone
(其實我自己都冇 iphone , 要問朋友借 )

我睇新聞話台灣有隻 app 叫 FAM , 話同 Clubhouse 一模一樣 , 但就有 android 版
所以我仲考慮緊應該用咩渠道同大家傾計

大家有冇建議
加油!好睇又學到嘢
樓主加油
lm等新故
等你開台!
留底clubhouse個名比巴打們follow下
LM G持
多唔多人有 iphone 先 ?
驚到時開咗但大家都冇 iphone
有 iphone 嘅舉手
次次入嚟都有文已經好過其他好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞