想做下統計 想睇下大家中意一手定二手多

8 回覆
6 Like 27 Dislike
一手樓 豪華d靚d 會所都大d 名碼實價唔洗同人講價
唔洗裝修收樓就住得
但就供不應求 次次抽籤難過六合彩
買樓花又要等兩年
一收樓又多執漏 想放租又會太多人一齊放租而降低回報
無得睇現樓 可能有你估唔到既問題

二手樓 就可以睇到清清楚楚 搵岩條件先買
但係香港既業主都好硬 壓唔到價 有質素d既單位叫高一百萬都唔少見
做按揭又要睇估價 未必到位
最慘係想買都未必有人放
太舊就要自己再洗幾十萬裝修
依家疫症個個唔開門 睇都無得睇

一手
二手
二手,幫移民嘅手足接貨

利申:小學生冇錢買樓
二手有得講下價 又有得實地睇 最好五到十幾年個d
一手有個風險
萬一上會前份工有咩冬瓜豆腐/收入減少,上唔到會就仆街
二手呢個風險細好多
自住只買二手,對裝修好有要求 次次都全爆再搞過
一手,老婆都二手無理由樓有得揀都揀二手
絲打 講到成日搬咁
都要睇一手樓平唔平, 好似白石角, 掃管笏,位置似深井,永遠死位及難發展,升值力比較低,買完等坐艇

柏傲莊,凱匯, 長實大部分新樓(超平), 首1~2張價單一定汁1球

不過新樓好難抽,抽中都幾3~4號價單,家陣個市又不明朗因素, 買咗有風險

1手1~2價單>2手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞