辭工被召入老闆房......

341 回覆
2351 Like 20 Dislike
唔撚交囉屌, 下年佢實有綠信要你交
你想點先?
就係睇下大家有咩comment 再諗下一步想點
兇佢老味👍🏻
你嗰行大嘅就冇乜所謂,嗰行細嘅最好留一線,加油
想睇4, 但唔可以過濾
清稅係你自己拎住HR比你張IR56G去稅局清

公司正係負責幫政府hold起你份final payment(因為你自己唱通街話走佬),要由你自己證明清左稅先放錢

其實無人想知你移民
交唔交稅係個人責任
辭得仲有咩好講
唔加人工同做番少d野都唔洗留
有咩咁難諗
真,人地出多2 30%,你比到咩邊會真係留你
Family issue
唔撚做未唔撚做lo
雙位數加幅你都牙痛咁聲啦
其實晒氣 因為99%公司唔會捨得俾
生cancer 就死
想及時行樂
年底了,很多人準備著跳槽了,就要面對和老闆的談判。我的一個朋友小滿,信心十足地走進了老闆的辦公室,我以為她能夠在談判中取得先機,卻怎料敗得徹底。小滿認為,自己提出辭職,老闆一開始應該會說些好話輓留一下,怎料剛坐下老闆就否定了小滿一年的工作,讓老闆有一種錯覺,就是小滿白拿了一年的工資。當小滿以為,老闆是要變被動為主動,想開除她時,老闆話鋒一轉,又誇贊了小滿,希望她來年再接再厲,能有不錯的表現。本來準備辭職的小滿,鬼使神差地點了點頭,似乎要輓回過去一年表現不佳的印象。
大家看到沒有,小滿完全在跟著老闆的思路走,在朝著老闆的預期作出決定。美國心理學家Robin Stern根據20多年的臨床經驗,寫了《煤氣燈效應:遠離情感暴力和操縱狂》,在書中他描述了“煤氣燈”其實是一種難以識別的情感虐待和操縱,甚至更難以擺脫。
在小滿的案例里,老闆對其就是一種情感的操控,小滿就算想辭職,內心裡也是渴望得到認同,甚至期待被輓留的。有了這個缺口,老闆利用煤氣燈效應,完美掌控了談判的方向。
我老豆問我仲想玩幾耐?係時候要返去公司幫手
話最近公司啲營業額跌到得返兩億幾
要返去幫手 話唔通果兩萬蚊人工做過世咩
佢諷刺我話部波子牌子都萬幾兩萬蚊年啦咁樣
我諗過喇 老豆年紀又大 都係時候
5) 退休(中咗六合彩)
離一離題 如果真係移民遞信嗰下反而覺得會有多少尷尬 唔通知上司又唔得 講左多數會變講政治立場
私人理由咪得囉,辭得工更係有野啦,仲問,你話問你老母西咩,大家好黎好去唔得,係要浮哂面
未攞到reference letter前都要客客氣氣
如果自己同稅局申請IR56G又得唔得?唔想俾人知自己移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞