[本地足球] 2020/21 港超聯、亞冠、亞協及香港隊世盃外討論區 (35)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
不公平嘅地方喺邊度
艾里奧勁到好似食左藥
自己踢撚曬
仲要左右兩邊都唔係中堅料
恭喜傑志嘅丹恩奴域,唔止喺周四(4日)嘅「中銀人壽香港超級聯賽」,攞到佢嚟香港之後嘅第1個入球、第1個「梅開二度」同第1張黃牌,仲第1次當選埋「#仁和堂滴雞精ManOfTheMatch」。
From: 我撐本地波
等下有線有冇算吧啦,靠on9cc
其實佢係咪想講次循環到佢地主場都係擺旺角場唔公平
閪馬廢咪顯得佢勁
飛馬主教練郭嘉諾則大嘆,半場休息時很有信心球隊能全取3分,但球員的失誤及放鬆被對手把握兩次機會。今仗球證多次吹罰雙方,並合共出示7黃1紅,郭嘉諾被問及雙方過多犯規會否影響節奏時指,希望本地球證能調整尺度與亞洲賽相若:「我相信傑志在亞冠盃比賽的話不會有這麼多犯規,身體碰撞在亞洲高水平賽事是好平常的事。如果香港球證能在本地賽事容許『硬淨』點,我覺得香港足球可以進步更多。」他亦認為唐建文尾段與孫銘謙的碰撞並非紅牌犯規,並感謝入場球迷的支持,但認為足總的賽程安排有不公之處:「我希望下次主場能擊敗他們,不過這場月內舉行的主場卻安排在旺角場踢。我相信來自元朗的球迷都想在元朗觀看飛馬對傑志,但我不知為何會有這安排,我覺得很不公平。」
港超聯 冠忠南區東方龍獅大駁火
03月04日(四) 22:00

「中銀人壽香港超級聯賽」周五晚上演獨腳戲,冠忠南區於旺角大球場挑戰東方龍獅。力爭復賽後首勝的冠忠南區,雖然上仗僅敗傑志,但球隊整體狀態明顯有提升;前列分子東方龍獅上仗失分,今場必定希望重回勝軌,搶分激鬥一觸即發。(周五晚上8時開賽)

正處於魔鬼賽程的冠忠南區,上場遭傑志罰球絕殺,主教練列文對於未能搶分感到可惜,並不忘檢討球隊表現:「我哋要從呢啲比賽中學習,尤其需要改善臨門一腳。」然而,東方龍獅及理文兩大強敵接踵而至,面對嚴峻考驗,列文選擇以期待的心情面對:「停咗兩個幾月,呢幾場波就係我哋想要踢嘅比賽,畀我哋機會去了解邊方面球隊需要改善,睇下究竟我哋同對手會唔會有距離。

不過,列文承認與停擺前相比,南區仍未拾回最佳狀態,幸好由澳職中岸水手外借的新兵卡希爾,上仗攻入「處子球」,表現漸入佳境,列文對這位小將在過去兩仗的貢獻表示肯定,深信他能夠繼續幫助球隊。

東方龍獅上場僅1比1賽和愉園,不少復賽後未有出戰的球員,包括傷愈復出的馮慶燁,都得到上陣機會,球隊總監兼主教練李志堅亦慶幸陣中不少球員已經進入狀態。復賽初期,「堅Sir」多次強調希望球員能免於傷患,可惜目前基頓、利馬、梁振邦及鍾偉強都有傷在身,但李志堅表示球隊有足夠人腳應戰。

艾華頓坐完波監復出
兩隊今季兩次於「菁英盃」碰頭,都出現大比數戰果,場面娛樂性十足,「堅Sir」坦言每次與冠忠南區的對決,都是難打的比賽:「佢哋風格不嬲硬淨,我都好欣賞佢哋唔會輕易放棄嘅精神,都預期係一場激戰。」東方龍獅今場有艾華頓坐完「波監」,有望再度與辛祖及盧卡斯組成森巴「三叉戟」,火力絕對有保證。
From: on.cc
飛馬龍門同埋後防真係好戇鳩
下半場有一球諗住反越位又爭啲出事
講緊下場
2021-03-24 (三) 20:00 -- 天水圍飛馬 vs 傑志 超級聯賽 旺角大球場
20日後已經第二循環

Dejan
Cleiton
佳佳/一哥 Baena Roberto Souza
唐文/Dani Helio Park 羅梓

感覺上都唔差
真心覺得Baena嚟到之後 Cleiton踢得放咗唔少
然後Roberto用波能力大於防守 不如推返佢上去

雖然有啲理想化
亞冠 sean換艾里奧就得
羅拔圖主守可以出 如果要攻 例如對泰港可以出龍仔或者菊或者巴拉克
Tvb片有影到,球証吹雞同伊巴射門時間太接近,唔比牌合理
蘇沙 Sean 巴拉克 史雲斯頓 有邊個入咗籍
(我係假設咗蘇沙搞掂 其他未得)
好亂呀
復賽後,黃洋速度反應好多時跟唔到比賽
于揚、顏卓彬呢?
會唔會用呢啲做亞冠專員
係山度士拉佢打中堅,嗰陣佢算係晨曦比較當打嘅球員,仲贏埋聯賽盃
杜國樑show time
仲以為佢去咗東方先開始中堅生涯
于揚係球探嚟 地位有如飛馬嘅法比奧
就係知巴拉克冇所以先藍色細字
sean應該翻嚟就攞到 冇嘅簽嚟做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞