健身教練嘅收費係點定?

68 回覆
0 Like 0 Dislike
其實收費都係睇你幾有學識 自己操成點 同宣傳 呢三樣而定
好似Jeff 咁 自己本身係物理治療師 又CSCS
自己又fit 又多名人搵佢操
一定收得貴
自己興趣讀左ACSM同NASM牌但都唔敢去教人
jeff收幾錢
我點會知 如果我係果邊 佢有無時間train 我都唔知啦
想請教你 你ACSM 係自學定上堂?
做呢啲預咗俾男人/ 亞婆摸, 收得貴嘅要上埋床
自己睇佢本書溫左3個月,同埋買個apps做下practice咁
好似無堂上 我覺得都唔需要
你覺得nasm 難定acsm 難
我有nasm 黎緊諗緊acsm 定nsca
錢無人嫌多
Nasm教好多動作同kinetic上既野
反而ACSM側重一啲health condition有咩要注意 比較多physiological
所以睇你想教咩人多
不過ACSM 淨係考得CPT 其他又無得考 (非體育 醫療相關學位)
所以諗住考NSCA CPT 同CSCS 先
巴打考完有做緊教練?
Nasm 上堂?
見到好多人都討論啲教練課程
其實我覺得間間都一鳩樣
主要都係比公司睇你有讀過,唔係亂鳩咁嚟

我自己都係讀AASFP,都見到有勁人(望落就知有操開,有玩比賽嘅),當然亦都有啲一睇就知連運動都無做嘅都去讀

如果為興趣更加唔洗嘥錢去專登上堂學,自己上YouTube 睇吓啲健身YouTuber都夠玩
睇你智商黎定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞