中學時係壞學生既大家,最後係點過改自新?

102 回覆
79 Like 10 Dislike
大家一齊傾下計
中三個時平均分低過10分(考試一定訓覺,交白卷)
操行係U, 成日曠課 最CS個年好似返得幾個月學
日日落網吧打機(但好彩除左日日打機,無咩點學壞)

最記得個時英文一句都唔識
細個跟屋企人去旅行, 連shower依D咁簡單既英文都唔識講
讀完中三無讀,出黎做左3個月洗頭仔
(細個鍾意留長頭髮.成日因為頭髮過長同老師嘈,所以老師都好憎我)
但最後原來先知道出黎做野係咁辛苦,
最後先明白讀書既幸福,最後搵到間學校收留. 重讀中三都叫-6升到上U
依加都算係有份穩定工作.
依加自己諗返起都反而好慶幸自己中三選擇出黎做野,
因為咁先知道自己既諗法,個3月都係社會大學到學左好多野.

BTW有冇巴絲都分享下,最後係點開竅去重新出發
低過10分都唔洗留級或踢出校
廢係日日返齊學都得十分果啲
本來食兩支煙,而家食一支
🚬
朋友中二紋身 比人踢左出校 去左間酒吧做睇場 16年見到面聽佢講 三萬幾一個月 依加唔知
睇場有糧出咁好笑?有冇供強積金添丫
咁似蘋果有篇報導,不過條友好似考狀元定好高分
每個人都有反叛期同埋你既廢定義係咩呢?
你邊撚度壞,咪係度扮MK仔啦明明係懶閪廢鳩
個時中三制
所以學校都同我屋企人講埋話叫我中三搵定後路
加上舊學校係新開無耐,所以基本上都唔會踢人(除非關係到犯法)
唔洗改
公開試考翻好就搞掂
個時我班同學都好有骨氣
就算唔鍾意既都唔會走去做狗
依加佢地一係返地盤 一係儲錢自己做生意
慶幸舊同學絕大部份都係黃
真 細個 個時真係覺得好型
但真係一個好好既人生經歷
唔反叛過唔知自己柒D咩
以前會考得幾分嗰班,好多考入消防海關狗,見佢地都結晒婚買晒樓
中一二嗰陣淨係識打機,點知都同啲fd差唔多分,跟住發現啲同學原來讀書好廢,最後畀心機讀書入咗HKU
呢d叫改過自身咩
呢d叫重蹈覆轍嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞