叫人用duckduckgo個班人,係咪大陸仔來呀

24 回覆
9 Like 31 Dislike
用咗duckduckgo一個月,先唔講各類個 search result 唔多合心水先,search 中文野,好多時百度之類的大陸網排曬頭幾位,係咪有病;重有用唔到九方。
我Search中文嘢出台灣網站多喎
仲有得剔淨係Search香港網站
我喺外國只有得簡淨係Search自已地區呀,好似 search “他本自江湖”出百度
你開喺軟件台,有幾可IT狗會查中文?
九成時間都係英文
DuckDuckGo 有個好處係,佢會將stack overflow 嘅ans 放出嚟
Search完唔洗click 入去就完成
英文方面真係唔錯

另外我推介searx
真係好多大陸source
又簡體
點解會咁
設定地區係香港,語言係中文台灣
「他來自江湖」就香港Result多
「他本自江湖」就支那Result多
掉返轉講
佢唔會加好多演算法去估你會想見到啲咩搜尋結果
純粹用關聯性去排次序
咁做有佢本身嘅好處
可以試下用一個叫google search filter嘅plugin
不過只限電腦(好似係)
我全部日文
英文其實好垃圾,有時唔係出普通人會想嘅野,不過都可接受同見到改善緊;
打錯字,我係search「他來自江湖」,自膠
要同google 比一定係唔夠好架啦
等我識吓轉語言先,地區冇得轉
我Search中文係習慣先Duckduckgo
第一眼冇想要嘅嘢先開無痕+VPN Google
英文就冇乜問題
好易揾到想要嘅嘢
點解 GOOGLE 要 VPN,你喺邊
今時今日都仲做港豬唔用 vpn,你又喺邊
膠拿大
人哋又唔係主打search engine
俾啲時間進步啦
我search親都彈晒d av網出黎
search av
DuckDuckGo是一款網際網路搜尋引擎,其注重使用者隱私,及避免個性化檢索所致的過濾氣泡。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞